Misstänkt för Parisdåd gripen i Norge

Skeenden utanför Chez Jo Goldenberg i Parisstadsdelen Marais, strax efter attacken den 9 augusti 1982. Arkivbild.
Skeenden utanför Chez Jo Goldenberg i Parisstadsdelen Marais, strax efter attacken den 9 augusti 1982. Arkivbild.
FrankrikeTT-NTB

Annons

Annons

En man i 60-årsåldern har gripits i Norge, misstänkt för inblandning i en terrorattack mot en judisk restaurang i Paris för 38 år sedan.

Mannen är norsk medborgare och greps i Skien, sydväst om Oslo, med grund i en europeisk arresteringsorder utfärdad av Frankrike, uppger säkerhetstjänsten PST för tidningen Dagbladet.

Det var i augusti 1982 som fyra gärningsmän kastade in en handgranat på restaurangen Chez Jo Goldenberg i centrala Paris, varpå de sköt över 70 skott in i lokalen. Sex personer dödades och 22 skadades. Attentatsmännen lyckades fly och utredningen pågår än i dag.

En numera nedlagd militant palestinsk organisation anses ha legat bakom attacken. Fransk polis anklagar den gripne mannen för att ha varit en medlem.

Mannen har pekats ut tidigare och försvarat sig i norska medier. 2015 sade han till tidningen VG att han aldrig hade varit i Paris. Detta är andra gången som franska myndigheter försöker få honom utlämnad. Vid det tidigare tillfället bedömde norska myndigheter att fallet var preskriberat, men Norge har nyligen ratificerat ett nytt utlämningsavtal med EU.

Annons

Annons

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons