A-
A+

Misstänkt miljardsvindlare utlämnas inte

Den bedrägerianklagade finansmannen Sanjay Shah utlämnas inte till Danmark från Dubai. Arkivbild.
Den bedrägerianklagade finansmannen Sanjay Shah utlämnas inte till Danmark från Dubai. Arkivbild.
BrottTT-AP-Ritzau

En man som misstänks ha lurat till sig mångmiljardbelopp från den danska staten ska inte utlämnas från Dubai, beslutar en emiratisk domstol.

Annons

Annons

Den brittiske finansmannen Sanjay Shah misstänks sedan flera år tillbaka för ett storbedrägeri, där hans företag anklagas för att ha lurat till sig skattepengar som man inte haft rätt till. Shah åtalades förra året för ett bedrägeri värt mer än nio miljarder danska kronor, men hävdar sin oskuld.

I juni greps Shah i Dubai baserat på en internationell efterlysning och han har suttit häktad medan grunderna för en utlämning har utretts. Det emiratiska rättsväsendet beslutar att han inte ska utlämnas, rapporterar danska medier med hänvisning till hans advokat.

Beslutet är fattat i första instans och från danskt håll har det sedan tidigare påtalats att det finns möjlighet att överklaga.

Enligt den danska tidningen Børsen pågår ett utlämningsärende också i Storbritannien, där en annan brittisk man misstänks ha hjälpt Sanjay Shah.

Det misstänkta storbedrägeriet har skett i ett så kallat "cum-ex"-upplägg. I sådana lurar ett bolag en skattemyndighet att betala tillbaka skatt på utdelning av aktier som bolaget inte ägde när utdelningen ägde rum.

Hösten 2018 rapporterade en samling europeiska medier, bland dem TT och SVT, hur statskassor i Europa misstänktes ha blivit plundrade på minst motsvarande 70 miljarder kronor under ett årtionde. Bolag som då misstänktes för skattebedrägeri i Danmark visade sig också ha fått tiotals miljoner kronor av svenska Skatteverket.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.