Misstänkt norsk terrorist kan utlämnas

Skeenden utanför Chez Jo Goldenberg i Parisstadsdelen Marais, strax efter attacken den 9 augusti 1982. Arkivbild.
Skeenden utanför Chez Jo Goldenberg i Parisstadsdelen Marais, strax efter attacken den 9 augusti 1982. Arkivbild.
NorgeTT

En norsk domstol har beslutat att en man i 60-årsåldern som misstänks för en terrorattack i Paris år 1982 kan utlämnas till Frankrike, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Mannen motsätter sig att utlämnas, och säger att han är oskyldig.

Annons

Annons

Det var i augusti 1982 som fyra gärningsmän kastade in en handgranat på restaurangen Chez Jo Goldenberg i centrala Paris, varpå de sköt över 70 skott in i lokalen. Sex personer dödades och 22 skadades. Attentatsmännen lyckades fly och utredningen pågår än i dag.

Enligt franska myndigheter tillhörde den norske medborgaren den palestinska terrorgrupp som låg bakom dådet, vilket han förnekar.

Jag motsätter mig att bli utlämnad, eftersom jag inte hade något att göra med attacken, säger mannen enligt AFP.

Den misstänkte greps för två veckor sedan efter att en europeisk arresteringsorder utfärdats av Frankrike. Detta är andra gången som franska myndigheter försöker få honom utlämnad.

Vid det tidigare tillfället bedömde norska myndigheter att fallet var preskriberat, men sedan dess har Norge ratificerat ett nytt utlämningsavtal med EU.

Det är med grund i det avtalet som en norsk domstol nu bedömer att det är juridiskt lagligt att utlämna mannen. Frågan om mannen ska utlämnas kräver ytterligare behandling. Domstolens bedömning kan också överklagas.

Annons

Annons

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons