Modepamp gripen i Kanada i sexbrottshärva

Peter Nygård. Bilden är från 2014.
Peter Nygård. Bilden är från 2014.
KanadaTT-Reuters

Den finsk-kanadensiska modemiljonären Peter Nygård har gripits i Kanada för misstankar om att han drogat och våldtagit unga kvinnor och gjort sig skyldig till människohandel.

De misstänkta övergreppen sträcker sig flera årtionden tillbaka i tiden.

Annons

Annons

Annons

Annons

Butiken i bottenplanet av Nygårds kontorsbyggnad i New York. Arkivbild.
Butiken i bottenplanet av Nygårds kontorsbyggnad i New York. Arkivbild.

Peter Nygård, 79, greps i går i Winnipeg i Kanada sedan åklagare i USA väckt åtal mot honom för utpressning och människohandel. Nygård, som nekar till anklagelserna, misstänks bland annat för flera våldtäkter och för att ha drogat vissa av sina offer. Brotten ska ha begåtts sedan mitten av 90-talet.

Åklagaren Audrey Strauss i New York hävdar att Nygård har använt sig av sitt inflytande och sina företag för att rekrytera och kvarhålla kvinnor i USA, Kanada och Bahamas i syfte att sexuellt tillfredsställa honom och hans medarbetare.

Pressades till swingerklubbar

Nygård ska ha använt sig av flera strategier för att utnyttja kvinnorna. En av dem uppges vara att locka dem till fester i sina fastigheter i Kalifornien och i Bahamas, och därefter ta dem vidare till swingerklubbar där han pressade dem att ha sex med andra män för att han i sin tur få tillgång till andra kvinnor.

Utredningen av Peter Nygård inleddes i början av året när tio kvinnor väckte enskilt åtal mot honom med anklagelser om att han lockat unga och fattiga kvinnor till hans fastighet i Bahamas med hjälp av kontanter och löften om modellkontrakt.

Annons

Annons

En av Kanadas rikaste

Sedan dess har fler än 70 kvinnor anslutit sig till det enskilda åtalet mot Nygård, skriver The New York Times. Flera av dem uppger att de var så unga som 14-15 när Nygård gav dem droger och sedan våldtog dem. Kvinnorna vittnar också om att de fick sina pass tagna från dem när de anlänt till Bahamas, i syfte att hindra dem från att återvända självmant, skriver The Guardian.

Peter Nygård föddes i Finland men flyttade med sin familj till Manitoba i Kanada som barn. Som vuxen grundade han sitt eget klädbolag som bär hans namn, och blev en av landets rikaste personer.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons