Moderaterna vill se nationell folkräkning

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M). Arkivbild.
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M). Arkivbild.
PolitikTT

Moderaterna öppnar nu för att ta upp frågan kring en nationell folkräkning i riksdagsutskottet.

Partiledaren Ulf Kristersson räknar med att få majoritetsstöd i frågan.

Annons

Annons

Bakgrunden är Liberalerna och partiledaren Nyamko Sabunis besked tidigare i augusti om att man vill se en fysisk folkräkning.

Moderaterna med partiledaren Ulf Kristersson, anser nu att genom detta har förutsättningarna också ändrats.

När nu Liberalerna tycker som vi, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och dessutom ett flertal tunga socialdemokratiska kommunalråd uttrycker exakt samma sak så finns det nya förutsättningar för att göra en riktig folkräkning, säger han till TT.
Det borde göra att socialdemokraterna byter uppfattning så att vi i enighet kan genomföra en folkräkning.

Röstade nej

Förra året valde socialdemokraterna att rösta nej i frågan men Liberalernas ståndpunkt gör att regeringen med S står inför ett vägskäl enligt Kristersson:

Antingen säger S att "vi har ändrat oss", annars kommer vi se till att frågan tas upp i riksdagsutskottet.

Inom EU finns en förordning om att en folk- och bostadsräkning ska genomföras vart tionde år vilket närmast ska ske nästa år 2021. Moderaterna liksom Liberalerna lyfter dock att den inte på något sätt får bukt på de problem som man nu anser uppstått, bland annat med utbredd trångboddhet i vissa områden och kriminella som kan dölja sin identitet eller begå bidragsbrott.

Annons

Annons

Får uppdraget

Rent praktiskt ska bland annat Skatteverket och Statistiska centralbyrån (SCB) ihop med flera andra myndigheter få uppdraget.

Det utesluter inte alls att man till exempel knackar dörr om det är uppenbart att många är skrivna på samma adress och inte alla faktiskt kan bo där. Då får man rent fysiskt gå dit och se vilka som bor där men det viktiga är att man får tillförlitliga uppgifter.

TT: Men vad händer om folk gör sig oanträffbara?

Om riksdagen fattar beslut om att vi ska ha en folkräkning så måste vi också ha redskapen för att genomföra detta. Sedan kan jag inte exakt säga hur det ska gå tillväga men det ska inte gå att vara skriven i vårt land om man inte bor här eller inte är här på lagliga grunder.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons