Modernas coronavaccin får grönt ljus inom EU

Modernas vaccin mot covid-19, här på en vaccinklinik i Salt Lake City, USA. Arkivbild.
Modernas vaccin mot covid-19, här på en vaccinklinik i Salt Lake City, USA. Arkivbild.
CoronavirusetTT

Modernas vaccin mot covid-19 godkänns av Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) och EU-kommissionen.

Totalt väntas nu 100 000 vaccindoser levereras till Sverige under nästa vecka om allt går som det ska.

Annons

Annons

Annons

Annons

Godkännandet från EMA kom strax efter lunchtid på onsdagen, rapporterar nyhetsbyråerna Reuters och AFP. Därmed blir Modernas vaccin det andra vaccinet mot covid-19 att godkännas inom EU. Senare på eftermiddagen gav även EU-kommissionen sitt godkännande.

Vaccin till miljontals

Sverige har tecknat avtal om 3,6 miljoner doser från Moderna, vilket räcker till 1,8 miljoner människor eftersom vaccinet ges i två doser.

I början av december väntades Sverige endast få hälften så mycket via EU-avtalet, alltså 1,8 miljoner doser till 900 000 människor. Men genom en option har ytterligare doser säkrats, uppger både Richard Bergström och socialminister Lena Hallengren (S) för TT.

Det är klart att det ökar vår kapacitet, fler kommer att kunna bli vaccinerade, säger Lena Hallengren, som gläds över dagens besked:
Varje gång vi får ännu ett godkänt vaccin så är det fantastiskt.

Annons

Annons

Astra Zeneca-vaccin dröjer

I och med onsdagens godkännande kommer Sverige få 11 000 doser från Moderna redan under nästa vecka.

Beskedet kommer efter att 80 000 doser av Pfizer-vaccinet levererats till regionerna i söndags och i måndags. Under vecka 2 väntas därmed totalt 100 000 vaccindoser till Sverige, från både Moderna och Pfizer.

Och sedan kommer det här att öka upp, sade vaccinsamordnaren Richard Bergström till TT i måndags.

Storbritannien började vaccinera med Astra Zenecas kandidat i måndags, vilket är det första vaccinet som kan förvaras i rumstemperatur. Men det dröjer ytterligare innan ett godkännande i EU, tror Richard Bergström.

Jag hoppas på slutet av januari. Men det är nog mer sannolikt i början på februari. Vi väntar på en stor amerikansk studie som pågår.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons