Modernas vaccinkandidat 94,5 procent effektiv

Amerikanska Moderna rapporterar lovande resultat från sina tester av ett potentiellt vaccin mot covid-19. Arkivbild.
Amerikanska Moderna rapporterar lovande resultat från sina tester av ett potentiellt vaccin mot covid-19. Arkivbild.
EkonomiTT-Reuters

Amerikanska läkemedelsjätten Moderna meddelar att bolagets vaccinkandidat ger ett nära 95-procentigt skydd mot covid-19.

Vaccinet uppges också vara mindre temperaturkänsligt än konkurrenten Pfizers variant.

Annons

Annons

Vaccinutvecklarna arbetar i en rasande fart för att få fram ett vaccin mot covid-19.

Efter Pfizer och Biontechs positiva nyheter i förra veckan meddelar nu Moderna lovande preliminära resultat från sina vaccinstudier. Testerna, som befinner sig i slutfasen, har visat att Modernas vaccinkandidat är 94,5 procent effektivt i att förebygga covid-19, enligt preliminära resultat.

Vaccinet som utvecklas gemensamt av Pfizer och Biontech är enligt bolagen 90 procent effektivt.

Precis som Pfizer och Biontechs ska Modernas vaccin tas i två doser med 28 dagars mellanrum. En fördel som lyfts fram med Modernas kandidat är att det inte är lika temperaturkänsligt och kan förvaras i kylskåpstemperatur, mellan två och åtta grader Celsius, under 30 dagar och i -20 grader i ett halvår.

Pfizers vaccin måste transporteras och förvaras i -70 grader Celsius och tål kylskåpstemperatur i max fem dagar.

Modernas vaccinkandidat har enligt testerna också visat sig effektivt i att förebygga svåra fall av covid-19. Totalt deltar cirka 30 000 personer i Modernas tester.

Bolaget räknar med att kunna producera runt 20 miljoner vaccindoser för den amerikanska marknaden i år, varav miljontals doser redan är klara.

I onsdags meddelade Rysslands hälsodepartement att man godkänt världens första vaccin mot coronaviruset efter mindre än två månaders testning. Enligt Gamaleya-institutet, som tagit fram vaccinet, ger det ett 92-procentigt skydd mot covid-19.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons