A-
A+

Molly Sandén om Oscarschansen: Överlycklig

'Husavik (my hometown)' är Oscarsnominerad i kategorin bästa originalsång. Molly Sandén sjunger den. Arkivbild.
"Husavik (my hometown)" är Oscarsnominerad i kategorin bästa originalsång. Molly Sandén sjunger den. Arkivbild.
FilmTT

"En runda till"-gänget har ännu en anledning att skåla – den dansk-svenska samproduktionen är Oscarsnominerad för bästa regi och bästa internationella film. Dessutom har Molly Sandén och de svenska låtskrivarna bakom "Husavik (my hometown)" chans att vinna för bästa låt.

Nu kan jag dö lycklig, säger Sandén.

Annons

Annons

'En runda till' med Mads Mikkelsen i huvudrollen kan få Oscars för bästa internationella film och bästa regi. Pressbild.
"En runda till" med Mads Mikkelsen i huvudrollen kan få Oscars för bästa internationella film och bästa regi. Pressbild.

Låten "Husavik (my hometown)" ur Will Ferrell-komedin "Eurovision Song Contest: The story of Fire Saga" är bland annat skriven av svenskarna Rickard Göransson och Fat Max Gsus.

Filmen kretsar kring duon Fire Saga, som mot alla odds får representera Island under Eurovision – men det är inte skådespelaren Rachel McAdams som sjunger den kvinnliga rollfiguren Sigrit Eriksdottirs låtar, utan i stället Molly Sandén.

Molly Sandén beskriver sig själv som överlycklig när hon nås av nyheten.

Det känns fantastiskt, overkligt, sinnessjukt bra, säger hon till TT.

"Halkade in av en slump"

Att hon sjöng in låten berodde mest på tillfälligheter, berättar hon.

Jag var bakis en morgon i Los Angeles och blev uppringd av min låtskrivarvän, som frågade om jag kunde lägga sång på ett nytt projekt. När jag fick höra musiken jublade den 14-åriga tjejen inom mig som stod i källaren och övade på powerballader. För några år sedan hade jag mördat för att få göra en sådan här grej och nu halkade jag bara in i det av en slump.

När hon sjöng in låten gjorde hon det under pseudonymen My Marianne. Orsaken är att hon vill skilja den här typen av sånguppdrag från sin egen musik på svenska.

Men det känns kul att jag får utlopp för den här sidan också. Jag har också en sida som gillar att stå där showa och sjunga höga toner, säger hon.

TT: Hur ska du följa galan?

Jag hoppas att jag inte kommer att sitta ensam hemma och käka chips i mjukiskläder, men man vet ju inte, det kan ju bli så i år. Jag kommer i alla fall fira det på något sätt. Nu kan jag dö lycklig.

Annons

Annons

Historisk gala

När det är dags för den pandemiförsenade säsongens största gala att prisa filmiska insatser är det med ett märkligt år i ryggen, då biograferna har varit mer eller mindre stängda världen över.

Med nomineringarna står det också klart att årets Oscarsgala blir historisk, eftersom det är första gången inte bara en, utan två kvinnor nomineras i kategorin bästa regi. Chloé Zhao är nominerad för "Nomadland" och Emerald Fennell för "Promising young woman".

Till bästa film nomineras i år åtta filmer: "The father", "Judas and the black Messiah", "Mank", "Minari", "The trial of the Chicago 7", "Nomadland", "Promising young woman" och "Sound of metal".

Svensk-dansk nominering

Svensk-danska samproduktionen "En runda till", som nyligen plockade hem fyra Bafta-nomineringar, lyckades även fint i nomineringarna till Oscarsgalan. Det blev en nominering för Thomas Vinterberg, för bästa regi och en nominering i kategorin bästa internationella film.

Allra flest nomineringar, tio stycken, fick David Finchers "Mank", som släpptes direkt på Netflix och är en bakom-kulisserna skildring av "Citizen Kane" med Gary Oldman och Amanda Seyfried.

Oscarsnomineringarna presenterades av skådespelaren Priyanka Chopra och hennes make popstjärnan Nick Jonas.

Oscarsgalan äger rum den 25 april.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!