A-
A+

Monsterplanta kan förstöra husköpet

Parkslide på tomten vid det nyköpta huset? Det kan stå dig dyrt. Arkivbild.
Parkslide på tomten vid det nyköpta huset? Det kan stå dig dyrt. Arkivbild.
BostadTT

Spola i kranar och titta under mattor är vanliga tips inför husköpet.

Här är ytterligare ett: leta efter parkslide i trädgården.

Monsterplantan kan stå dig dyrt, i värsta fall kostnader på flera miljoner.

Annons

Annons

April och maj månad är högsäsong för villamarknaden som nu dessutom noterar rekordhöga priser, enligt Svensk mäklarstatistiks senaste månadssiffror.

Numera ligger huspriset i genomsnitt i riket på drygt fyra miljoner kronor och ett husköp är för majoriteten den största investeringen man kommer att göra i sitt liv.

En så liten del som en tumnagel av den invasiva och aggressiva växten parkslide kan dock ställa till oväntade och svårlösta problem för den nya villaägaren.

Kostat mycket pengar

Parkslide har under senare år spridit sig i Sverige, rötter och stammar kan till och med ta sig igenom asfalt och betong och därför orsaka stor skada.

Vi har tagit emot ett fåtal samtal, då är det köpare som efter affären uppmärksammat parkslide och insatsen kostat mycket pengar, säger Magnus Bäckström, kundvägledare hos Mäklarsamfundet.

Växten har dock fått Mäklarsamfundet att sedan en tid tillbaka lägga upp information till mäklare kring vad parkslide är och vilket ansvar hon eller han har.

Ur ett konsumentperspektiv är dock svaret tydligt, påpekar Magnus Bäckström:

Svaret är att så fort växten är upptäckbar så är det köparens ansvar. Köparen har en undersökningsplikt kring allt som finns i fastigheten, både innanför och utanför huset.

Den stora utmaningen med parkslide är att den kan finnas kvar i jordmassor. Även om en säljare kapat bort växten kan den finnas kvar i marken, snabbt växa upp igen och bli en mardröm för köparna.

Har man tagit bort dessa inför visningen och säljaren vet om att det är parkslide så måste man informera om detta, säger Magnus Bäckström.

Annons

Annons

Prövat ett fall

Fastighetsmäklarinspektionen har fått pröva ett fall där en köpare riktade kritik mot en mäklare i samband med ett köp. Efter köpet tog sig rötter in i via rör, glasverandan och i väggar och saneringskostnaderna bedömdes uppgå till två miljoner kronor. De båda parterna förlikades om ett prisavdrag på 600 000 kronor men när det gäller mäklarens ansvar avskrev Fastighetsmäklarinspektionen ärendet, då varken mäklaren eller säljaren vid försäljningen hade kunskaper om att det handlade om en invasiv art.

TT: Kan man inte anse att mäklare också har ett ansvar att känna till detta?

En fastighet kan vara allt från en liten radhustomt till en fastighet på hundratusentals kvadratmeter. Det är orimligt för mäklaren att känna till vad som döljer sig under jord eller att känna till alla växter och dess negativa konsekvenser. Fastighetsmäklarutbildningen skulle bli väldigt lång om man ska känna till alla delar av floran, säger Magnus Bäckström.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!