Mördad Parislärare hade utsatts för hot

Fransk polis vid brottsplatsen i en Parisförort.
Fransk polis vid brottsplatsen i en Parisförort.
FrankrikeTT

Den franske historieläraren som mördades i en Parisförort av en 18-åring hade utsatts för hot och en missnöjeskampanj på sociala medier.

Läraren anklagades för att ha använt karikatyrer av profeten Muhammed i sin undervisning.

Annons

Annons

Frankrikes president Emmanuel Macron, med flera ministrar runt, vid skolan där läraren arbetade.
Frankrikes president Emmanuel Macron, med flera ministrar runt, vid skolan där läraren arbetade.

Minst tio personer har gripits eller omhändertagits efter det brutala mordet i Conflans-Sainte-Honorine, där den 18-årige mannen attackerade den 47-årige läraren med en kraftig kniv.

Gärningsmannen hade, enligt antiterroråklagare Jean-François Ricard, närmat sig elever till läraren och uppmanat dem att peka ut honom inför mordet.

18-åringen sköts ihjäl av polis vid ett ingripande i kommunen Éragny i närheten av brottsplatsen. Han hade då hotat polisen och skjutit mot dem med ett luftvapen, skriver BBC.

Direkt efter det brutala mordet kom uppgifter om att den 47-årige historieläraren använt karikatyrer på profeten Muhammed i sin undervisning. Lektionen handlade om yttrandefrihet och gjordes i samband med den uppmärksammade rättegången mot personer med misstänkt koppling till terrordådet mot satirtidningen Charlie Hebdo i Paris år 2015.

Läraren ska i samband med undervisningen ha sagt att muslimska elever kunde lämna klassrummet, alternativt titta bort. Händelsen ses nu som ett möjligt motiv till mordet.

Arga inslag på nätet

Bland de omhändertagna finns en anhörig till en elev som var med i klassrummet när teckningarna visades. Mannen lade ut ett argt inslag på sociala medier, följt av ytterligare ett inslag påföljande dag där han namngav läraren och skolan.

Åklagare Ricard sade också att en man som intervjuade dottern i ytterligare ett inslag på sociala medier var känd hos underrättelsetjänsten sedan tidigare, utan att ge fler detaljer. Även han har hållits av polis.

Det var inte känt om gärningsmannen själv tidigare hotat läraren.

Annons

Annons

"Kopplingar till terrororganisation"

Åklagarmyndighetens antiterrorenhet beskrev tidigt fallet som "ett mord med koppling till en terrororganisation".

Vid en presskonferens på lördagen säger åklagare Ricard också att 18-åringen lagt ut en bild på dödsoffret på sociala medier. Med bilden följde ett meddelande från 18-åringen där han sade sig vara gärningsmannen, skriver Reuters.

Den misstänkte gärningsmannen, som namnges i franska medier, uppges ha tjetjensk bakgrund och vara född i Rysslands huvudstad Moskva.

President Macron besökte mordplatsen på fredagskvällen, bara timmar efter dådet som genomfördes vid 17-tiden.

En medborgare har mördats i dag för att han var lärare, och för att han lärde ut yttrandefrihet, sade president Emmanuel Macron när han, tydligt rörd, besökte Conflans-Sainte-Honorine.

På lördagen lades blommor utanför skolan Collège du Bois d'Aulne, många av lärarens elever ville gärna vittna om hans gärning:

Han ville verkligen lära oss saker – ibland hade vi debatter, säger 16-åriga Martial till medieorganisationen BBC.

Muslimska fördömanden

En pappa till en elev skriver på Twitter att hans dotter "har gått sönder på grund av det våldsamma i mordet; hur kan jag förklara det otänkbara för henne?".

Premiärminister Jean Castex skrev på sociala medier att "våra lärare kommer att fortsätta att väcka den kritiska tanken hos medborgare i republiken, att hålla oss fria från all form av totalitarism".

Även ledande muslimer i Frankrike fördömer attacken i de hårdaste ordalag.

I en civiliserad värld dödas inte en oskyldig. Barbarism dödar, säger imamen Tareq Oubrou i Bordeaux till France Inter.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons