A-
A+

Mördade vän – döms till 13 års fängelse

19-åringen sköts till döds i stadsdelen Närlunda i Helsingborg en kväll i oktober förra året. Arkivbild.
19-åringen sköts till döds i stadsdelen Närlunda i Helsingborg en kväll i oktober förra året. Arkivbild.
BrottTT

19-åringen kände sig hotad och ansökte om skyddat boende. Kort därefter sköts han till döds – lurad till döden av sina tidigare vänner, enligt åklagaren.

Nu döms en av dem till ett långt fängelsestraff.

Annons

Annons

Tre män i 20-årsåldern var åtalade för mordet, men endast en av dem döms. Han döms till 13 år och fyra månaders fängelse för mord, misshandel och grovt vapenbrott.

För en vuxen gärningsman hade det samlade straffvärdet blivit livstids fängelse, men eftersom mannen var 20 år när brottet begicks blir strafftiden kortare.

Inte tillräckligt

De tre männen var åtalade för att tillsammans och i samförstånd ha begått mordet i Helsingborg i oktober förra året. Enligt tingsrättens dom har alla tre haft motiv för mordet, men för två av dem är bevisningen inte tillräckligt stark.

Målet är ett så kallat indiciemål, som bygger på bevisning som indirekt pekar ut de tre männen. Bland annat uppgifter från offrets bröder, som umgicks med männen under delar av kvällen och natten när skjutningen skedde, men de var inte själva med på brottsplatsen.

"Uppgifterna från brodern är inte ensamt tillräckliga för en fällande dom utan det krävs stöd av annan bevisning som tydligt visar på vilket sätt var och en av de tilltalade varit delaktig. När det gäller en av de tilltalade är bevisen tillräckliga men inte gällande de två andra", säger rådmannen Therese Larsson Dozet i ett pressmeddelande.

Annons

Annons

Knarkkonflikter

I bakgrunden till mordet finns konflikter om narkotika mellan två gäng i nordvästra Skåne. Den man som nu döms till fängelse pekades ut av offret, både på brottsplatsen och i ambulansen, som den som hade skjutit. Dessutom finns dna-spår på en av hylsorna.

En av de mordfriade männen döms till fängelse i ett år och fyra månader för grovt vapenbrott.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.