A-
A+

Mordåtalad rymling från rättspsyk inte sjuk

Polisen släppte en bild från en övervakningskamera på den misstänkte efter mordet i Rissne. Han kunde gripas några dagar senare.
Polisen släppte en bild från en övervakningskamera på den misstänkte efter mordet i Rissne. Han kunde gripas några dagar senare.
BrottTT

Den 20-årige man som rymde från rättspsyk och högg ihjäl en man vid en bankomat i Sundbyberg lider inte av en allvarlig psykisk störning, enligt ett yttrande från Rättsliga rådet.

Slutsatsen går tvärtemot resultaten från den rättspsykiatriska undersökningen.

Annons

Annons

Mannen dömdes till rättspsykiatrisk vård 2018 efter att ha knivmördat en jämnårig elev på en skola i Enskede, men i december förra året rymde han från personalen på rättspsyk i samband med en promenad.

Under tiden på rymmen ska han enligt åtalet ha gjort sig skyldig till flera brott. Det gäller dels knivmordet på en man i 45-årsåldern vid en bankomat i Rissne i Sundbyberg den 2 januari i år, dels ett rån vid samma bankomat några dagar tidigare, samt ett rånförsök vid en annan bankomat två dagar efter knivattacken.

Gällande knivattacken har mannen sagt att han högg mannen, men att avsikten inte var att döda honom. Enligt åtalet mördades offret genom upprepade knivhugg mot bröstet, halsen och huvudet.

Hög risk

Vid tiden för rymningen i december bedömdes mannen fortsatt lida av en allvarlig psykisk störning och risken för återfall i allvarlig brottslighet ansågs som hög om vården skulle upphöra.

Efter det att han greps på nytt genomfördes en ny rättspsykiatrisk undersökning. Även då var slutsatsen att han led av en allvarlig psykisk störning både vid gärningen och vid tiden för undersökningen.

Men mannen överklagade utlåtandet till Rättsliga rådet, ett självständigt organ som är knutet till Socialstyrelsen, som nu gör en helt annan bedömning. Enligt yttrandet lider han inte av en allvarlig psykisk störning varken nu eller vid tiden för knivattacken. Det finns därmed inga förutsättningar att överlämna honom till rättspsykiatrisk vård och något fängelseförbud föreligger ej.

Annons

Annons

Inte sjuk

Mannen själv delar Rättsliga rådets uppfattning, säger hans försvarare Martin Persson.

Hans uppfattning är att han inte lider av en allvarlig psykisk störning.

Huvudförhandlingen avslutades förra veckan och Martin Persson yrkade på att hans klient ska dömas till "ett kortare fängelsestraff" med tanke på hans låga ålder.

Jag har yrkat att han inte ska dömas för mord eftersom han inte har haft ett uppsåt.

Enligt Martin Persson är huvudregeln att ett yttrande från Rättsliga rådet väger tyngre än det från en rättspsykiatrisk undersökning.

Men det är domstolen som bestämmer i slutändan, säger han.

Vill se vård

Åklagare Maria Hävermark yrkade trots utlåtandet i första hand att mannen återigen ska dömas till rättspsykiatrisk vård.

Jag argumenterade för att man ska titta på det en gång till. Det har att göra med att han avtjänade en tidigare påföljd som han rymde ifrån, och dessutom RPU:n som säger att han led av en allvarlig psykisk störning.

Om domstolen i stället väljer ett fängelsestraff yrkar hon på 14 års fängelse för mord.

Solna tingsrätt meddelar sin dom den 25 maj.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!