Mordåtalade skyllde på varandra - och frias

Här, i ett skogsområde utanför Markaryd, hittades den 70-årige mannen avliden i augusti 2019. Arkivbild.
Här, i ett skogsområde utanför Markaryd, hittades den 70-årige mannen avliden i augusti 2019. Arkivbild.
BrottTT

Tingsrätten dömde dem till livstid - men nu friar Göta hovrätt de två män som åtalats för mordet på en 70-årig man i Markaryd sommaren 2019. Mannen hittades av orienterare, död och bunden i skogen, efter att ha varit försvunnen i tio dagar.

Annons

Annons

Under rättegången har de båda männen skyllt på varandra och Göta hovrätt konstaterar att det kan vara så att en av dem är helt oskyldig.

"Hovrätten bedömer att det inte alls är säkert att de åtalade gärningarna måste ha genomförts av två gärningsmän. Det kan mycket väl vara så att en av männen inte hade med brotten att göra överhuvudtaget", säger rättens ordförande, Martin Andersson i ett pressmeddelande.

Att männen skulle frias av hovrätten var väntat, eftersom de redan efter avslutad rättegång släpptes på fri fot.

En avgörande fråga i målet har alltså varit om brottet mot 70-åringen på kort tid, cirka en timme, skulle kunna genomföras av en ensam gärningsman. Här gör tingsrätt och hovrätt olika bedömningar.

Göta hovrätt tar fasta på att det inte finns några vittnen och ingen teknisk bevisning som binder någon av männen till de handlingar som ledde till 70-åringens död. Hovrätten dömer dem inte heller för stöld av 70-åringens bil. Däremot döms en av dem för försök till bedrägeri, eftersom han försökt ta ut pengar med den avlidnes bankkort.

Frikännandet innebär också att de inte blir skadeståndsskyldiga.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons