A-
A+

Mordet på tolvåriga Adriana: Detta har hänt

Ett blomstertåg till tolvåriga Adrianas minne på tvåårsdagen av mordet den 2 augusti 2020.
Ett blomstertåg till tolvåriga Adrianas minne på tvåårsdagen av mordet den 2 augusti 2020.
BrottTT

En djup konflikt mellan kriminella grupperingar söder om Stockholm ledde sommaren 2020 till dödsskjutningen av tolvåriga Adriana.

Krypterade chattar och en musikvideo blev viktiga pusselbitar i jakten på mördarna – och hösten 2022 åtalades tre män.

Annons

Annons

1) Mordet

Natten mot den 2 augusti 2020 rullar en vit Audi in på en bensinmack längs E20 i höjd med Norsborg söder om Stockholm. Rutan vevas ned och ett automatvapen riktas mot två unga män som befinner sig utanför den intilliggande McDonaldsrestaurangen.

Kulorna viner över parkeringsplatsen innan bilen lämnar platsen i hög fart. Måltavlorna, kopplade till ett rivaliserande kriminellt gäng, klarar sig oskadda. Det gör inte tolvåriga Adriana som råkar komma i skottlinjen.

2) Hämndaktionen

Att ett barn faller offer för gängens hänsynslösa våld leder till bestörtning och avsky. Även de tilltänkta måltavlorna reagerar med vrede och börjar omedelbart planera vedergällning. En dryg månad senare, den 7 september, kommer hämnden genom ett mordförsök i Vällingby.

Åtta personer döms senare till fängelse för sin inblandning. En av dem har när han grips en bild på Adriana som bakgrund på sin mobiltelefon.

3) Musikvideon

I utredningen av mordet på Adriana nås en första framgång med hjälp av en musikvideo inspelad dagarna före mordet. I videon syns en rapartist posera med en automatkarbin omgiven av maskerade och beväpnade män. De står framför den vita Audin, och vapnet visar sig vara det som dödade tolvåringen.

Rapartisten döms tillsammans med ytterligare två män för grovt vapenbrott. Samtidigt fortsätter jakten på mördarna.

4) Chattarna

Det dröjer nästan ett år innan det verkliga genombrottet kommer. Som i så många andra fall de senaste åren är det knäckta krypterade chattjänster som utgör nyckeln.

Plötsligt kan utredarna följa hur de misstänkta mördarna kommunicerat kvällen för dödsskjutningen. En av dem, en 24-åring, skriver att han fått information om att de tilltänkta måltavlorna befinner sig i staden, att han ska träffa två personer och kanske slå till.

När den vita Audin stannar till vid bensinmacken har personerna de egentligen är ute efter, tre män kopplade till Vårbynätverket, hunnit lämna platsen. De försöker i stället skjuta två män från ett nätverk i intilliggande Norsborg – men dödar i stället Adriana.

5) Åtalet

I oktober 2022 väcks åtal i ett omfattande mål som utöver mordet på Adriana innefattar en rad brott kopplade till en konflikt mellan kriminella nätverk söder om Stockholm sommaren 2020.

Sex män åtalas för bland annat mord, flera mordförsök, förberedelse till mord, grova vapenbrott och grov misshandel. Tre av dem, 24, 30 och 32 år gamla, åtalas för mordet på Adriana. Bland dem finns en av de dömda för grovt vapenbrott kopplat till musikvideon.

6) Yrkar på livstid

På måndagen gick rättegången in i sitt slutskede. Åklagare Anna Svedin yrkade i sitt slutanförande på livstids fängelse. Något annan påföljd är, säger hon, utesluten.

Samtliga åtalade nekar till brott.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.