A-
A+

Mörkersikten gick hårt åt vildsvinsstammen

Vildsvinsstammen ser ut att minska. Arkivbild.
Vildsvinsstammen ser ut att minska. Arkivbild.
DjurTT

Färre trafikolyckor och färre skjutna djur vid jakt.

Flera tecken pekar nu i samma riktning. Vildsvinsstammen krymper i hela landet.

Annons

Annons

Antal skjutna vildsvin per jaktår, 1990–2022.
Antal skjutna vildsvin per jaktår, 1990–2022.
Stammen minskar, det är ganska tydligt, säger Daniel Ligné, riksjaktvårdskonsulent på Svenska jägareförbundet.

Den ökade användningen av mörkersikten ser ut att ha fått effekt. Mörkersiktena blev tillåtna vid jakt år 2019 – och enligt de avskjutningsrapporter som jägare lämnar in till Jägareförbundet skjuts färre djur, något som SVT Nyheter Skåne rapporterat om.

Avskjutningsrapporterna minskade med 30 procent i Skåne under jaktsäsongen 2021/22, då 20 000 vildsvin sköts jämfört med 30 000 avskjutna djur jaktåret dessförinnan.

"Finns inga"

I landet gick totala antalet skjutna djur ner från 160 000 till 120 000.

Jag har hört från jägare i vissa områden att de inte jagar vildsvin längre. Det finns inga, säger jaktvårdskonsulent Thomas Ohlsson på Jägareförbundet i Skåne till SVT.

Färre vildsvin – en minskning som Daniel Ligné på Jägareförbundet uppskattar till cirka 25 procent på riksnivå. Det finns många tecken, säger han till TT.

Dels sker färre trafikolyckor. Dels är det avskjutningsstatistiken. Och sedan är det också att vildsvin trikintestas. Jägare skickar in köttprov till labb för att se om det är okej att äta, säger han och förklarar att proverna som skickas in blivit allt färre.

Annons

Annons

Avgörande roll

Att just mörkersiktena bidragit till att få ner stammen instämmer Daniel Ligné i.

Mörkersiktena tror jag har en avgörande roll. Dels kan man effektivt söka av stora fält. Dels kan vi nu jaga vilken dag som helst – när jag började jaga vildsvin för 15 år sedan var man beroende av en veckas månljus varje månad.

TT: Men kan man vara säker på att stammen faktiskt är mindre nu?

Ja, det kan man. Men vildsvinen är svåra, det går fort upp och fort ner. De är beroende av ek- och bokollonår, som vi har vart femte till sjätte år. Får vi ett sådant nästa år så blir det åka av.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.