A-
A+

Moskéer måste sänka volymen i Saudiarabien

Pilgrimer i Mecka, Saudiarabien. Arkivbild.
Pilgrimer i Mecka, Saudiarabien. Arkivbild.
SaudiarabienTT-AFP

Efter klagomål om allt för höga decibeltal som stör barn och äldre har Saudiarabiens styre beslutat att landets moskéer måste sänka volymen på sina högtalare.

Annons

Annons

Enligt den nya regeln får moskéerna bara dra upp ljudet till en tredjedel av högtalarnas maxvolym och främst använda de för att kalla till bön, inte för att sända hela predikningar.

I Saudiarabien ligger islams heligaste platser Mecka och Medina och den nya begränsningen välkomnas av många, som har besvärats av de höga ljudvolymerna från landets tiotusentals moskéer. Men de nya reglerna, som meddelades i förra veckan, har också stött på en våg av kritik i sociala medier.

Saudiarabiens minister för muslimska frågor, Abdullatif al-Sheikh, rycker nu ut till försvarar för den nya omtvistade ordningen.

De som vill be behöver inte vänta på... imamens uppmaning, säger han i en video som har publicerats av den statliga televisionen.
De borde vara på plats vid moskén i förväg, tillägger han.

Flera tv-kanaler sänder dessutom böner och koranläsningar, poängterar ministern, och antyder att högljudda högtalare därför inte fyller någon större funktion. Ministern skyller också kritiken mot de lägre volymerna på "fiender till kungariket" som "vill röra om bland allmänheten".

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!