-
+

Mot Frankrike i semi: "De är stora favoriter"

Glenn Solberg har fört Sverige till VM-semifinal.
Glenn Solberg har fört Sverige till VM-semifinal.
HandbollTT

Qatar är en sak, Frankrike en annan. Sverige går in i VM-semifinalen som underdog på fredag kväll.

Det är klart att de är stora, stora favoriter. Det måste de vara, säger förbundskapten Glenn Solberg.

Annons

Annons

När norrmannen ställde sig framför kameran i den digitala mixade zonen hade han svårt att hålla tillbaka leendet efter kvartsfinalsegern mot Qatar.

Att vara i semifinal i ett VM kan man bli både glad och stolt av, säger Solberg.

Mätt är han däremot inte. Det obesegrade blågula handbollslandslaget behöver "bara" vinna en match till i VM för att säkra en medalj. Men det är inte vilka som helst som väntar i semifinalen.

Vunnit allt

Frankrike är tidernas mest framgångsrika VM-nation – med sex guld före Sveriges fyra – och har vunnit allt hittills i Egypten, där laget spelar utan skadade veteranen och storstjärnan Nikola Karabatic. Men det krävdes förlängning för att besegra Ungern i kvarten.

Frankrike har extrema individuella färdigheter, bra fysik, bred trupp, bra målvakter, mycket erfarenhet. Det är "toppen av toppen" med Frankrike, Spanien och Danmark (i semifinalerna), säger Solberg.
Jag har inte sett Frankrike så mycket i det här mästerskapet, men de har ett spelarmaterial som är fantastiskt bra. De har slagit Norge ganska stort och kommer till semifinal så de verkar vara i bra form.

Formen är det å andra sidan inget fel på hos Sverige heller. När Qatar enkelt städades undan med 35–23 i kvartsfinalen var det bara en av många starka svenska insatser i Kairo.

Vi går inte ut på banan för att förlora. Vi vet att det blir extremt tufft, men vi har ett bra manskap och har visat att vi hänger med de allra bästa, säger Solberg.

Annons

Annons

Underdogs

Rent historisk är Frankrike ingen rolig mästerskapsmotståndare för Sverige. De möttes senast i VM 2017, när fransmännen vann i kvarten på väg mot sitt hemmaguld. Även i EM 2018 blev det fransk seger i mellanrundan, men turneringen slutade med svenskt silver och brons för Frankrike.

Lucas Pellas, själv proffs i franska Montpellier sedan i somras, konstaterar att Sverige går in som underdogs.

Men den mentaliteten gillar vi, säger han.

Lagkaptenen Andreas Palicka:

Det är väl en 65/35-match rent procentuellt, där Frankrike är favoriter.

Sveriges semifinal spelas klockan 17.30 på fredag.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss