A-
A+

Motigt för M i kampen om väljarnas förtroende

Moderatledaren, statsminister Ulf Kristersson, har det motigt i opinionen just nu. Arkivbild.
Moderatledaren, statsminister Ulf Kristersson, har det motigt i opinionen just nu. Arkivbild.
PolitikTT

Moderaterna kämpar i motvind. Endast när det gäller försvarsfrågan har partiet ett starkare förtroende än alla andra partier, visar en ny mätning.

Ekot har låtit opinionsinstitutet Indikator undersöka vilket parti som väljarna tycker har bäst politik på olika områden. För M ser det mörkt ut.

Den fråga där Moderaterna har ett sakägarskap är försvarsfrågan och här kanske det finns ett ljus i tunneln för Moderaterna, om det händer något i Natofrågan. Och den kommer upp på den politiska dagordningen, så kan det gynna partiet, säger Per Oleskog Tryggvason, opinionschef hos Indikator till Ekot.

I samma mätning rankas lag och ordning samt invandring och integration som de två viktigaste frågorna av väljarna. I båda frågorna ligger Sverigedemokraterna i topp. 26 respektive 34 procent anser att SD har den bästa politiken, före S och M.

I Indikators senaste partisympatimätning minskade stödet för M till 16,1 procent, samtidigt som SD var större än de tre andra Tidöpartierna tillsammans.

Miljöpartiet är det enda av de mindre partierna som lyckas äga en fråga – miljö och klimatfrågan – där anser 25 procent att MP har den bästa politiken.

Socialdemokraterna äger frågan om sjukvård, skola och utbildning, Sveriges ekonomi, och arbetsmarknadsfrågor. När det gäller inflationen och energipolitiken delar de det så kallade sakägarskapet med M, enligt Ekot.

Liberalerna och Kristdemokraterna skördar inga frukter av att ha satt sina partiledare på ministerposter på arbetsmarknads- respektive energiområdet. Endast 3 procent anser att L har bäst arbetsmarknadspolitik och 3 procent att KD har bäst energipolitik.

Mätningen bygger på 2 315 intervjuer, genomförda mellan den 3 och 25 oktober. Frågorna som ställdes var ”Vilken tycker du är den viktigaste frågan just nu?” och ”Vilket parti tycker du har bäst politik på följande områden?”

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.