A-
A+

MP berett ställa regeringsplats på spel

Miljöpartiets språkrör, jämställdhets- och bostadsminister Märta Stenevi. Arkivbild.
Miljöpartiets språkrör, jämställdhets- och bostadsminister Märta Stenevi. Arkivbild.
PolitikTT

Frågorna om skog och strandskydd är så viktiga att de kan avgöra om Miljöpartiet ska vara kvar i regeringen, enligt språkröret Märta Stenevi.

Det finns gränser för vilka kompromisser MP kan gå med på för att statsministern ska göra Centerpartiet nöjt.

Annons

Annons

Vi är alltid beredda att lämna regeringen om inte politiken går i rätt riktning, säger Stenevi, som också är jämställdhets- och bostadsministern, i en intervju med Göteborgs-Posten.

För att stödja regeringens budget i höst har den tidigare samarbetspartnern Centerpartiet bland annat ställt krav på att den privata äganderätten i skogen ska stärkas och att strandskyddet ska luckras upp. Det senare handlar framförallt om att det ska bli lättare att bygga nära stränder i glesbygd.

Lovat gå C till mötes

Statsminister Stefan Löfven (S) har lovat att gå C till mötes, men Miljöpartiets partistyrelse slog bakut när Stenevi och språkrörskollegan Per Bolund presenterade statsministerns löfte för styrelsen. För MP handlar det inte minst om människors tillgång till naturen.

En ekonomisk reform kan du dra tillbaka, du kan sänka skatter och höja dem igen eller vice versa. Men om vi har förlorat natur och arter som vi huggit ner, som försvunnit, som inte har livsförutsättningar, då går det inte att backa, säger Stenevi till tidningen.

Hon slår fast att frågan är ”extremt viktig” för Miljöpartiet.

Det är hela vår anledning att vara i politiken.

Annons

Annons

"Inget ultimatum"

Förhandlingar pågår mellan regeringen och Centerpartiet och Stenevi hoppas ändå att det ska gå att hitta en lösning. Regeringen har flaggat för propositioner om både skog och strandskydd i november respektive december.

Centerledaren Annie Lööf skriver på Twitter att hennes parti inte har ställt något ultimatum, det handlar ju om en överenskommelse med statsministern som han har lovat att genomföra. Och MP sitter ju i den regering han leder och har accepterat förutsättningarna för.

"Nu pågår viktiga förhandlingar, låt oss fokusera på dem" skriver Lööf.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.