A-
A+

MP:s nya partisekreterare: Måste stärka stödet

Miljöpartiets Karin Wissing, vald till ny partisekreterare på söndagens extrakongress.
Miljöpartiets Karin Wissing, vald till ny partisekreterare på söndagens extrakongress.
PolitikTT

Miljöpartiet har på en extrakongress valt Katrin Wissing till ny partisekreterare. Hon vill att partiet ska gå till val med en radikal klimatpolitik och samtidigt bredda stödet.

Vi måste prata med människor, inte till människor, säger hon.

Annons

Annons

41-åriga Wissing, fram till nu aktiv i kommunpolitiken i Åre, var också valberedningens förslag till ny partisekreterare i Miljöpartiet. Posten blev ledig i början av året när Märta Stenevi valdes till nytt språkrör.

Katrin Wissing fick 147 röster av 244 på den digitala kongressen. Näst flest fick Mariana Moreira Duarte, gruppledare i Stockholms stad, med 63 stycken.

Från botten av mitt hjärta, tack, säger den nya partisekreteraren direkt efter resultatet presenterats.

Wissing har varit politiker på heltid i Jämtland sedan 2014 och dessförinnan arbetat på entreprenadfirmor och som konsertarrangör.

"Ta oro på allvar"

Nu hoppas hon öka och bredda stödet för Miljöpartiet i valet nästa år. Det ska ske genom att vara tydligare mot väljarna och "prata med dem, inte till dem".

Vi kanske inte alltid tar människors oro på allvar och är tydliga med vad vi menar. Nu ska vi göra den här klimatomställningen, och hur vi gör den på ett rättvist sätt måste vi bli mycket bättre på att förklara, säger hon.
Sedan ska vi också bygga en glädje och en gemenskap i partiet igen, för när vi har lite roligt på vägen och gör det här tillsammans, det är då vi är som bäst.

Valberedningens motivering fokuserar på Wissings förmåga att skapa opinion lokalt. Hon konstaterar själv att MP har ett ganska starkt fäste i delar av norra Sverige, bland annat i Jokkmokk och Gällivare. I Åre har partiet strax under nio procents stöd.

Jag vet att det går om vi kommunicerar på rätt sätt.

Wissings företrädare Märta Stenevi har av politiska kommentatorer berömts för sina insatser i debatter. Wissing stämmer in i detta, och på frågan om Stenevi kan öka väljarstödet mer än tidigare språkröret Isabella Lövin säger hon:

Märta har gjort ett fantastiskt jobb på de här månaderna som hon har varit språkrör, hon når ut på ett väldigt bra sätt. Isabella är en väldigt duktig politiker också, men jag tror att kommunikationsmässigt så når vi nog ut lite mer.

Annons

Annons

Lämnar poster

Katrin Wissing lämnar nu sina poster som vice distriktsordförande i Jämtland och gruppledare i Åre för att fokusera helhjärtat på partisekreterarposten. Hon är tydlig med att det varit värt för MP att sitta i regeringsställning med Socialdemokraterna och få igenom grön politik.

Men på frågan om hur regeringsalternativen kan se ut efter valet är hon inte lika tydlig. Hon vill inte svara på om Vänsterpartiet ska kunna ingå i en eventuell regering eller om MP kan tänka sig att samarbeta med de borgerliga, som i Stockholms stad.

Den där frågan får jag lämna tills vi vet hur valresultatet ser ut, säger hon.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!