MP släpper kravlista: "Vill visa väljarna"

Miljöpartiet släpper lista med krav till budgetförhandlingarna. Arkivbild.
Miljöpartiet släpper lista med krav till budgetförhandlingarna. Arkivbild.
PolitikTT

Annons

Annons

Miljöpartiet har presenterat sin kravlista till förhandlingarna om höstbudgeten, rapporterar DN. Totalt handlar det om satsningar för 250 miljarder kronor under en femårsperiod, varav 150 miljarder de närmaste tre åren.

Det är viktigt att vi visar för väljarna vad som är våra prioriteringar i de här samtalen. Det är något som vi ser att andra partier också gör. Det ger en möjlighet att utvärdera utfallet, säger språkröret och finansmarknadsminister Per Bolund (MP) till tidningen.

På kravlistan finns bland annat punkter om förnybar energi och klimatsmarta transporter.

Det handlar om stora investeringar i förnybar energiproduktion som gör att vi kan ta steget bort från fossilberoendet. Till exempel investeringar i bioraffinaderier så att vi får hållbara biodrivmedel till våra fordon, säger Per Bolund till DN.

Ett annat krav handlar om att rusta upp nedgångna hyresrätter från 60- och 70-talet, syftet är att minska energianvändningen.

Miljöpartiet vill även att 100 miljarder kronor av de 250 miljarderna ska bestå av statliga kreditgarantier.

Vi vet att det finns en vilja hos företagen men genom att lägga på en trygghet i form av en lånegaranti från staten så är vi övertygade om att många investeringar man nu är osäkra på kommer att kunna genomföras, säger Per Bolund till DN.

Annons

Annons

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons