A-
A+

MP tappar mest bland unga: "Behöver nå fram"

Jämfört med mätningen i november tappar Miljöpartiet från 7,5 procent till 3,4 i åldrarna 18–29 år. Arkivbild.
Jämfört med mätningen i november tappar Miljöpartiet från 7,5 procent till 3,4 i åldrarna 18–29 år. Arkivbild.
PolitikTT

Miljöpartiet tappar i popularitet hos väljarna – och mest syns minskningen bland dem som är 18–29 år, enligt SCB:s stora partisympatiundersökning från i maj.

"Vi behöver nå fram med att Miljöpartiet behövs", säger partisekreteraren Katrin Wissing.

Annons

Annons

Jämfört med mätningen i november backar Miljöpartiet från 4,0 till 3,4 procent. Det är en statistiskt säkerställd nedgång.

Partisympatimätningen visar inte hur väljarna skulle rösta om det vore val i dag utan snarare vilket parti de anser är bäst. Skillnaderna är dock små.

Om man bryter isär undersökningen och tittar på åldersgruppen 18–29 år så är tappet värre. MP fick "sympati" av 7,5 procent av dessa väljare för sex månader sedan, ett stöd som nu är nere på 3,4 procent.

"Är besvikna"

"En orsak skulle kunna vara att det finns en rörelse av att allt fler förlitar sig mer på aktivism än parlamentarism", skriver MP:s partisekreterare Katrin Wissing i en kommentar.

"Många unga är besvikna på hur vuxenvärlden misslyckats med att visa handlingskraft i miljö- och klimatfrågorna och har därför låg tilltro till att vi politiker bryr oss."

Hon anser att Miljöpartiet är det enda partiet som inte rear ut barnens framtid.

"Vi behöver nå fram med att Miljöpartiet behövs för att en rättvis omställning ska bli verklighet. De andra partierna backar från sina löften om att göra något åt klimatkrisen och gör tvärtom, lanserar politik för att öka utsläppen och energiförbrukningen", skriver Wissing.

Annons

Annons

L ligger lågt

Undersökningen visar annars att även Liberalerna ligger förhållandevis lågt, på 3,6 procent. Men man ser en uppåtgående trend från i november då partiet låg på 3,0 procent.

Kristdemokraterna ökar till 5,1 och Centerpartiet tappar till 6,6 procent.

Socialdemokraterna har störst framgång hos väljarna och lockar 33 procent, vilket är en ökning från 30,1 procent. Regeringspartiet ser ett tydligt tillskott i stödet hos kvinnor jämfört med förra SCB-mätningen.

Hela 38,2 procent av kvinnorna tycker att S är det bästa partiet. I november låg andelen på 34,9. S har ett större stöd bland utrikes födda personer än inrikes födda.

Störst bland män

Moderaterna landar på 21,4 procent, vilket är en procentenhet lägre än i novembermätningen. Minskningen är dock inte statistiskt säkerställd.

Inom vissa grupper kan man dock se ett tapp för M. Partiet förlorar i stöd bland dem som är 50–64 år, bland inrikes födda samt bland dem med en kortare eftergymnasial utbildning.

Sverigedemokraterna noterar 16,5 procent, vilket är i samma härad som partiet fick för ett halvår sedan.

SD har fortsatt större stöd bland män än bland kvinnor. Stödet är störst bland dem som är mellan 50–64 år, jämfört med övriga åldersgrupper.

Vänsterpartiet backar från 9,6 procent i november till 8,4 procent i maj. Partiet tappar främst stöd bland kvinnor och i åldrarna 30–49 år.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.