A-
A+

Muncancer ska upptäckas tidigare med AI

Studien är ett samarbete mellan folktandvården i regionerna Blekinge, Dalarna, Jönköping. och Stockholm. Arkivbild.
Studien är ett samarbete mellan folktandvården i regionerna Blekinge, Dalarna, Jönköping. och Stockholm. Arkivbild.
ForskningTT

Cancer i munhålan ska upptäckas tidigare med hjälp av artificiell intelligens, AI. Det är målet för ett nytt svenskt forskningsprojekt.

Annons

Annons

I dag saknas screening för att tidigt se cellförändringar i munnen. Tanken med studien är att visa att man med ett enkelt borstprov och AI-teknik ska kunna upptäcka cancer i god tid, vilket SVT Nyheter var först att berätta om.

Utvecklad cancer innebär kirurgi eller strålning som kan påverka funktion och tal.

"Det här kan ge ett livslångt lidande. Kan vi i stället ta bort en cellförändring tidigt, innan cancer utvecklas, så läker vävnaden och påverkan för patienten blir liten", säger forskningsledaren Christina Runow Stark, övertandläkare på Blekingesjukhuset i Karlskrona, i ett pressmeddelande.

Borstprovet på munslemhinnan ska kunna tas hos tandläkaren. Med scannade bilder av celler och med hjälp av AI ökar chansen att upptäcka cellförändringar eller cancer i ett tidigt stadium.

Just nu pågår en pilotstudie i Karlskrona. Projektet kommer sedan att fortsätta med en studie på ​​1 000 patienter under totalt fem år. Christina Runow Stark beskriver samarbetet mellan tandvården och sjukvården som unikt i Sverige.

"Tillsammans gör vi ett arbete med att införa klinisk forskning i tandvården och samtidigt bidra till att kvaliteten i vården förbättras", säger hon.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.