A-
A+

Munkavle på lärare – hotas med vite

Lärarna ska följa en så kallad uppförandekod, som bland annat innebär att elever ska skyddas från 'moraliskt farligt material'. Arkivbild.
Lärarna ska följa en så kallad uppförandekod, som bland annat innebär att elever ska skyddas från "moraliskt farligt material". Arkivbild.
UtbildningTT

Lärare har belagts med munkavle på en skola i Småland som drivs av det kristna samfundet Plymouthbröderna. I anställningskontrakten står inskrivet att de anställda riskerar vite om de avslöjar innehållet i skolans policy, rapporterar SVT Nyheter Halland.

Annons

Annons

Tv-stationens granskning av skolan visar att lärarna är bundna av ett dokument där det bland annat står att lärarna ska skydda eleverna från "moraliskt farligt material", exempelvis material som "ifrågasätter att det var gud som skapade mannen, kvinnan och djuren".

Vidare ska eleverna av lärarna skyddas från material som "ifrågasätter principen om kyskhet och äktenskapets helighet". Äktenskapet definieras som "ett förbund mellan endast en man och en kvinna".

Men detta förbjuds de enligt anställningsavtalet att tala om, även efter att anställningen har upphört.

Svårt följa läroplanen

SVT Nyheter Halland har pratat med lärare som anonymt berättat om svårigheterna med att följa den svenska läroplanen och samtidigt följa skolans policydokument, som internt kallas för en uppförandekod.

Plymouthbröderna driver 120 skolor i 20 länder under namnet Oneschool global. En av dem finns utanför Långaryd i Hylte kommun och där går elever från årskurs tre upp till och med gymnasiet.

Skolinspektionen har efter inspektioner bland annat kritiserat att grundskoleeleverna inte fått undervisning i sex- och samlevnad, något som skolan senare ska ha åtgärdat. Däremot har Skolinspektionen först nu, genom SVT:s avslöjande, fått kännedom om den så kallade uppförandekoden.

Annons

Annons

Har ställt frågor

Saker måste komma till vår kännedom för att vi ska kunna grunda våra beslut på dem, säger Helena Boëthius, enhetschef på Skolinspektionen, till SVT.

Inspektörer har bland annat ställt frågor om evolutionsteorin och utifrån de svar man fått kommit fram till att lagen följs på skolan, framhåller hon.

Skolans styrelse har i ett mejl till tv-stationen skrivit att svensk lag är prioriterad framför uppförandekoden och att det i koden som strider mot lagen inte ska följas.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.