A-
A+

Munskydd och handsprit ska säkra högskoleprov

Årets högskoleprov skrivs med minst två meters avstånd mellan bänkarna. Arkivbild.
Årets högskoleprov skrivs med minst två meters avstånd mellan bänkarna. Arkivbild.
HögskoleprovetTT

En rekommendation om munskydd, tillgång till handsprit och minst två meter mellan provskrivarna. Det är några av åtgärderna som sätts in när 30 000 personer skriver högskoleprovet.

Annons

Annons

På lördagen väntas närmare 30 000 anmälda bege sig till skrivsalar runt om i landet, i hopp om att förbättra sina chanser att komma in på en högre utbildning.

Men Sveriges provanordnare har tvingats ställa om för att högskoleprovet ska kunna genomföras på ett smittsäkert sätt. När Folkhälsomyndigheten nyligen krävde minst två meters avstånd mellan deltagarna flyttades 2 000 anmälda i Stockholm, Göteborg och Uppsala till nästa provtillfälle den 8 maj.

Kravet om två meters avstånd är anledningen till att man har behövt flytta en del, för det fanns inte riktigt plats för alla. Det finns också en rekommendation om munskydd, säger Peter Honeth, nationell provsamordnare.

Rastvärdar ska hålla koll

I skrivlokalerna kommer det att finnas regler för in- och utpassering och provanordnarna ska se till att id-kort inte lämnas från hand till hand. Särskilda rastvärdar ska hålla koll i pauserna och provskrivarna kommer att ha tillgång till handsprit.

Hur många som får befinna sig i varje skrivsal beror på dess storlek. Bara i Stockholm handlar det om cirka 600 lokaler som används.

Det vanligaste är att man har ett begränsat antal i klassrum. Då kan det handla om 10-12 personer. Det kan också vara större lokaler där man har spritt ut sig väldigt mycket för att kunna hålla avstånd, säger Peter Honeth.

Annons

Annons

Följer utvecklingen

I veckan beslutade Åland att ställa in högskoleprovet med hänsyn till smittspridningen. De 80 personer som anmält sig där får skriva provet vid nästa tillfälle, den 8 maj.

Peter Honeth bedömer för närvarande inte att provet behöver ställas in på fler platser. Samtidigt menar han att det inte finns några garantier i ett sådant här läge.

Vi följer naturligtvis utvecklingen. Skulle det vara så att smittläget förändras på någon ort, så kan man inte utesluta att det får ställas in kort inpå provet på lördag.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!