A-
A+

Munskyddsskandal oroar CDU inför helgens val

Stämningen bland Angela Merkels kristdemokrater är ansträngd efter munskyddsskandalen, som många befarar ska stjälpa partiet i helgens val. Arkivbild.
Stämningen bland Angela Merkels kristdemokrater är ansträngd efter munskyddsskandalen, som många befarar ska stjälpa partiet i helgens val. Arkivbild.
TysklandTT

Två politiker har fått avgå sedan det kommit fram att de tjänat grova pengar på handel med munskydd. Nu oroar sig många i tyska Kristdemokraterna (CDU) för att skandalen ska stjälpa partiet i helgens viktiga delstatsval.

Annons

Annons

Winfried Kretschmann, ministerpresident och toppkandidat för De gröna i Baden-Württemberg.
Winfried Kretschmann, ministerpresident och toppkandidat för De gröna i Baden-Württemberg.
Malu Dreyer, ministerpresident och toppkandidat för Socialdemokraterna i Rheinland-Pfalz.
Malu Dreyer, ministerpresident och toppkandidat för Socialdemokraterna i Rheinland-Pfalz.

Samtidigt som Tyskland är på väg in i en tredje våg av covid-19 skakas Angela Merkels kristdemokrater av en korruptionsskandal – och detta då två viktiga val står för dörren.

Förra helgen avgick förbundsdagsledamoten Nikolas Löbel, sedan det visat sig att han mottagit en större summa pengar i samband med en offentlig upphandling av munskydd. Även Georg Nüsslein från CDU:s bayerska systerparti CSU har avgått efter anklagelser om att ha tillskansat sig miljonbelopp under liknande omständigheter, och som lök på laxen är han föremål för en åklagarledd förundersökning.

Kan sänka partiet

I förbundsdagsgruppen växer nu oron för att "munskyddsgate" ska sänka CDU i helgens två delstatsval i Baden-Württemberg och Rheinland-Pfalz, uppger en partikälla för TT.

Och detta på goda grunder, att döma av opinionsläget. I såväl politiskt tunga industridelstaten Baden-Württemberg som socialdemokratiska fästet Rheinland-Pfalz backar CDU i de senaste mätningarna.

Tidigare i veckan skickade förbundsdagsgruppens ledning ut ett brev till alla ledamöter där de ombads intyga att de inte gjort personlig vinning på munskydd eller liknande produkter, en uppmaning som samtliga i gruppen hörsammat på fredagskvällen.

I brevet, som TT har tagit del av, lovar ledamöterna att de inte gjort någon ekonomisk vinst "på köp eller försäljning av medicinprodukter", exempelvis skyddsutrustning.

Annons

Annons

Syndabock för valresultat

Med skadan redan skedd spår statsvetarprofessorn Thomas Sommerer vid universitetet i Potsdam att CDU i efterhand kommer att använda munskyddsaffären som syndabock för ett dåligt valresultat.

Men egentligen handlar det nog snarare om att CDU med sin relativt okända och mindre karismatiska kandidat Susanne Eisenmann inte lyckats utmana den populäre ministerpresidenten Winfried Kretschmann från De gröna, säger han.

Baden-Württemberg är hemvist för en stor del av den tyska bilindustrin och är med sina 11 miljoner invånare en av de politiskt tyngre delstaterna i landet. Då många bedömare tror att nästa tyska regering kommer att vara en koalition med kristdemokrater och gröna är söndagens delstatsval extra intressant – samma konstellation styr regeringen i Stuttgart sedan 2016, men med De gröna vid rodret.

Från att kring årsskiftet ha legat runt 30 procent i mätningarna är CDU nu nere på 23–25 procent, medan näringslivsvänliga FDP ökat med ungefär motsvarande antal procentenheter. De gröna är fortsatt klart största parti, med stabila 32–35 procent.

Om opinionsläget står sig kan Kretschmann vid sidan av CDU även vända sig till FDP och Socialdemokraterna (SPD) för att bilda koalition.

Populär ministerpresident

I mindre grannen Rheinland-Pfalz ser det inte fullt lika dystert ut för CDU, men partiet får med 28–30 procents stöd se sig omsprungna av SPD, som ligger på 30–33 procent.

Den senare siffran är omkring dubbelt så hög som det krishärjade partiets stöd på riksplanet, något som bland annat förklaras med den populära ministerpresidenten Malu Dreyer.

Tyska förbundsdagsvalet äger rum den 26 september.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!