A-
A+

Murray: "Ville inte spela tennis längre"

Andy Murray. Arkivbild.
Andy Murray. Arkivbild.
TennisTT

Andy Murray, 34, har varit borta från världstoppen i flera år.

Men den forne världsettan vill tillbaka – efter skadehelvetet som kunde ha satt stopp för karriären.

Jag ville inte spela tennis längre, säger han.

Annons

Annons

Den skotske tennisstjärnan ska för första gången spela Stockholm Open i Kungliga tennishallen.

Murray är rankad 144:a i världen och har inte vunnit en titel på ATP-touren sedan 2019. Men det spelar mindre roll – målet är solklart: att vinna. En seger skulle betyda mycket.

Jag skulle förstås älska att vinna turneringen, det hade varit ett fantastiskt sätt att avsluta ett tufft år, säger han.

"Inte varit lätt"

För fem år sedan vann Murray karriärens tredje grand slam-titel i Wimbledon i London. Han var världsetta från november 2016 till augusti året därpå – sedan inleddes kräftgången. I juli 2018 hade Murray rasat till plats 839 på världsrankingen.

Vad hände egentligen? Framför allt var det hans högra höft som ställde till det. I januari 2019 opererade han in ett metallinlägg i höften efter år av smärta och behandlingar som inte fungerat.

När jag opererade mig och smärtan försvann så ville jag testa att spela tennis och se hur det skulle gå. Det har inte varit lätt så här långt, men det har inte varit smärtsamt för höften, säger han.

TT: Tror du att du kan nå världstoppen igen?

Att bli etta i världen, nej. Men det är inte heller min motivation. Jag är mer fokuserad på att lyckas i några av de största tävlingarna. Det är vad jag vill komma tillbaka till igen, och förhoppningsvis kan jag göra det nästa år.

Annons

Annons

Mådde psykiskt dåligt

Den långa skadeperioden beskriver han som "uppslitande".

Det var inte bara ur ett tennisperspektiv, utan min psykiska hälsa var inte särskilt bra under den perioden rent generellt, för att jag inte kunde göra saker som jag älskar. Jag kunde undvika att gå en promenad med familjen, eller krypa på golvet med mina barn på grund av smärtan. Det var konstant distraherande, säger han.

TT: Funderade du någonsin på att ge upp karriären?

Absolut, ett antal gånger. Jag hade ingen aning om jag skulle kunna fortsätta spela efter den stora operationen. Jag ville inte spela tennis längre på grund av att jag hade ont hela tiden.
När rehaben inte fungerar och man praktiskt taget har en trasig höft, som inte går ihop med tennis längre. Då finns det ingen motivation kvar.

Inte nått hela vägen

Men med metallhöften har Murray börjat hitta spelet igen. I höst har han bland annat besegrat både 18-årige sensationen Carlos Alcaraz och världstian Hubert Hurkacz.

Han har ännu inte lyckats nå hela vägen fram till slutomgångarna.

Min form är kanske en femma eller sexa på en tiogradig skala. Det jag behöver är att slå en av toppspelarna och sedan bibehålla formen under hela turneringen, vilket inte riktigt har hänt än, säger han.

Andy Murray ställs mot norrmannen Viktor Durasovic i första rundan på tisdagen. Vid seger väntar toppseedade Jannik Sinner, Italien, i nästa omgång.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.