A-
A+

Museum lämnar tillbaka föremål till Mexiko

Det ceremoniella hjorthuvudet 'Maaso kova'. Pressbild.
Det ceremoniella hjorthuvudet "Maaso kova". Pressbild.
KulturTT

Regeringen har beslutat att Statens museer för världskultur får lämna tillbaka 24 föremål till Mexiko. De köptes från urfolket yaqui på 1930-talet.

Det är viktigt för oss att betona att det är inte av juridiska skäl. Föremålen är inte illegalt förvärvade, säger Karl Magnusson på Världskulturmuseerna.

Annons

Annons

Bland det som ska lämnas tillbaka finns det ceremoniella hjorthuvudet "Maaso kova", ett heligt föremål som använts i yaquifolkets dansceremonier.

Yaqui levde ursprungligen i västra Mexiko, men medlemmar har fördrivits av mexikanska myndigheter och finns nu även i bland annat Arizona i USA.

Togs med till Sverige

Föremålen köptes direkt av yaqui och togs med till Sverige efter vetenskapligt fältarbete i Mexiko i mitten av 1930-talet.

Det är ett väldigt symbolladdat föremål och har visats på Etnografiska museet 2003. Det var företrädare från urfolket på den amerikanska sidan som kontaktade oss från början. När vi gjorde efterforskningar visade det sig att de här föremålen hade samlats in i Mexiko på 30-talet, säger Karl Magnusson, ställföreträdande överintendent och chef för myndighetens samlingsavdelning.

Annons

Annons

Internationell trend

Det formella kravet på återlämnande inkom från Mexikos regering till Världskulturmuseerna 2021. Karl Magnusson ser en "internationell trend" kring återlämning av kulturföremål till ursprungsbefolkningar i olika länder.

Vi går in och gör efterforskningar och vad vi kallar "provenienskartläggningar". Från vår sida bejakar vi den dialogen. Vi ser framför oss framtida samarbete och dialog med yaquifolket, den länken som funnits blir nu aktuell på nytt. Det här är inget vi ska dölja utan en del av vår gemensamma historia.

Exakt när återlämnandet ska ske är ännu inte klart.

Det är en del tekniska aspekter och det krävs ofta särskilda tillstånd när organiska material förs över gränser. Själva formerna för överlämnandet gör vi i samarbete med Mexikos ambassad i Stockholm, säger Karl Magnusson.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.