A-
A+

Musik och snällt prat får plantan att växa

Krukväxter mår bra och växer av att vi pratar med dem och att vi spelar musik för dem, men ogillar när vi skriker på dem, enligt Velemir Ninkovic, forskare på Sveriges lantbruksuniversitet. Arkivbild.
Krukväxter mår bra och växer av att vi pratar med dem och att vi spelar musik för dem, men ogillar när vi skriker på dem, enligt Velemir Ninkovic, forskare på Sveriges lantbruksuniversitet. Arkivbild.
VäxterTT

Under pandemin har intresset för krukväxter ökat explosionsartat. Att vi också är hemma mer och kan prata med dem spelar roll för deras tillväxt, men av andra orsaker än många tror.

Annons

Annons

Att man ska prata med sina växter för att få dem att växa bättre är en gammal sanning. Men förklaringen till varför växterna mår bra av lite samtalsterapi är en annan än den många har trott. I vår andning finns koldioxid som växterna använder i fotosyntesen för att växa och sedan avge syre som restprodukt. Men det är svårt att visa vetenskapligt att det skulle vara just mänsklig andedräkt som är avgörande för en växts upptagning av koldioxid, eftersom växter ofta omges av många koldioxidkällor.

Det man däremot kan visa i studier är att växterna reagerar med tillväxt på vibrationen från vårt tal.

Velemir Ninkovic leder en forskargrupp som studerar odlingssystem och växtsamspel på Sveriges lantbruksuniversitet (SLU). Han beskriver det som att växterna har receptorer som tar emot både vibrationer från ljud, ljus och dofter, och reagerar på dem. Och att grön musik är lika viktigt som gröna fingrar för växterna är allt annat än en myt, enligt Velemir Ninkovic.

Blev stressade av skrik

Bland annat har man studerat vid Florence University växters reaktion på när pojkar pratar snällt med växter eller när de skrikit åt dem. Växterna blev stressade av skriken och växte sämre av skrik och bättre av snällt prat.

I Italien har man även spelat klassisk musik på vinodlingar och sett att det haft en viss effekt för att få bättre kvalitet på vinrankorna.

Hur växterna tar emot ljud är dock oklart eftersom de inte har motsvarigheten till människans öron där ljudet tas upp och hjärna där ljudet tolkas.

Man har även sett att växter som står intill en annan växt som antingen skuggar eller ger ifrån sig en doft som växten ogillar, reagerar genom att dra ifrån och växa på längden.

Annons

Annons

Flyr äckliga lukter

Växterna kan ju inte fly sin omgivning genom att springa ifrån någon som till exempel skriker eller luktar illa, därför är växandet deras strategi för att komma längre från det som hotar eller konkurrerar, säger Velemir Ninkovic.

Växterna kan även själva använda ljud för att komma undan växtgrannar som de vill hålla på avstånd. Växter vars rötter har ett stort motstånd när de ska ta sig fram i jorden kan reagera med att det kommer ett klickljud. Det här ljudet reagerar närliggande växter på genom att styra sina rötter åt ett annat håll, och på sätt har växten fått mer yta i jorden att suga näring ur.

Grön musik

Även beröring är avgörande för en växts tillväxt. Velemir Ninkovic har studerat vad som händer med växter om man berör dem med en sminkborste en minut om dagen. Resultatet blev att de utvecklade sina rötter och växte på bredden.

Att växterna reagerar på beröring, musik och att de kommunicerar med varandra det vet vi, men hur det går till är det ingen som vet.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!