A-
A+

Musik plåstrar om ensamma äldre män

Musik kan skapa en ny social gemenskap för äldre män, visar ny studie.
Musik kan skapa en ny social gemenskap för äldre män, visar ny studie.
MusikTT

Musik kan fördjupa känslolivet och skapa social gemenskap för ensamma äldre män. Det är slutsatser som musikterapeuten Katarina Lindblad presenterar i sin doktorsavhandling ”Som plåster på själen”.

Annons

Annons

Lindblad tillhör forskarskolan "Successful ageing" vid Örebro universitet. För att kunna göra sin studie har hon intervjuat äldre män om deras förhållande till musik men också observerat en musiklyssningsgrupp för socialt utsatta äldre män.

"Huvudslutsatsen är att musik hjälper äldre män att vara i kontakt med sina känslor, ett behov som de inte har mycket utrymme för i andra sammanhang", säger Katarina Lindblad i ett pressmeddelande.

Musiken blir en fristad där männen kan vara känslosamma utan att få sin manlighet ifrågasatt, konstaterar Lindblad. De män som själva musicerar upplever också att både deras självkänsla och självförtroende stärks.

Studien visar att en gemenskap utvecklades i musiklyssnargruppen, men männen blev dock inte personliga med varandra och undvek att berätta om sig själva. Lindblad menar ändå att musik kan vara en nyckel i arbetet med att hitta nya sociala sammanhang som inte bara tilltalar äldre kvinnor utan också de äldre männen.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!