A-
A+

Musiker i Philadelphia röstade för strejk

Philadelphia Orchestra fick ställa in 200 konserter under pandemin. Arkivbild.
Philadelphia Orchestra fick ställa in 200 konserter under pandemin. Arkivbild.
MusikTT

Annons

Musikerna i Philadelphia Orchestra har röstat för en potentiell strejk eftersom förhandlingarna om ett nytt avtal gått i stå.

Omröstningen skedde på lördagskvällen, bara några veckor före starten av höstsäsongen. 95 procent av dem som deltog i omröstningen röstade för att godkänna strejken, skriver New York Times.

I ett pressmeddelande sade orkesterns medlemmar att omröstningen var nödvändig eftersom de ansåg att ensemblens chefer ignorerade deras krav på bättre ersättning, pensionsförmåner och arbetsvillkor, bland annat generösare semesterregler och bättre betalt, både för sig själva och för frilansande musiker.

Spänningen mellan parterna har stigit de senaste veckorna i takt med att musikerna allt tydligare visat sitt missnöje. Tidigare denna månad bar de till exempel fackliga tröjor under en öppen repetition vid orkesterns sommarresidens i Saratoga Springs.

Orkestern drabbades hårt under pandemin som tvingade ensemblen att ställa in fler än 200 konserter. Sedan föreställningarna återupptogs har publiken dessutom varit långsam med att återvända: förra säsongen var besökarantalet bara cirka 64 procent av den totala kapaciteten, jämfört med cirka 75 procent före pandemin.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.