A-
A+

Musikexportpriset till The Weeknds låtskrivare

Oscar Holter får årets musikexportpris av regeringen.
Oscar Holter får årets musikexportpris av regeringen.
MusikTT

Låtskrivaren och producenten Oscar Holter belönas med regeringens musikexportpris för 2020. Mest känd är han för framgångarna med artisten The Weeknds superhit "Blinding lights".

Annons

Annons

Det är fantastiskt, vilken ära. Med tanke på vilka som har vunnit det här priset tidigare så blir man lite mållös, säger en överväldigad Oscar Holter.

Oscar Holter tog emot utmärkelsen av utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S) vid en prisutdelning på utrikesdepartementet i Stockholm på torsdagen.

Musikexportpriset delas ut till en artist som under föregående år har varit internationellt framgångsrik, medverkat till svenska musikaliska exportframgångar och bidragit till en positiv bild av Sverige. Holter vann över Dafina Zeqiri, Garmarna, Nea samt Oscarsbelönade och tidigare vinnaren av regeringens pris Ludwig Göransson.

Det är lite overkligt, jag blir väldigt nervös. Jag sitter ju mest inne i en studio om dagarna, men det här är en handutsträckning från den riktiga världen, säger han och tackar särskilt sin mentor Martin Sundberg.

Började tidigt

Storhitten "Blinding lights", som Oscar Holter har skrivit och producerat tillsammans med läromästaren Max Martin och den kanadensiske superstjärnan The Weeknd, är ett bevis på att dagens pristagare är en av popvärldens mest framgångsrika kompositörer.

Låten blev under 2020 listetta i 34 länder och har även slagit rekord på Billboardlistan i USA. Den har spelats över två miljarder gånger bara på Spotify.

I unga år började Oscar Holter, född 1986 i värmländska Degerfors, skriva och producera åt etablerade namn som Christina Aguilera, Katy Perry, Justin Timberlake, Taylor Swift och svenska Tove Lo.

Att beskriva sitt arbete tycker Oscar Holter är svårt, men han nämner projektet med The Weeknd som det roligaste i karriären hittills.

Annons

Annons

"Jag är en studionörd"

Både Holter och Martin ingår i låtskrivarkollektivet Wolf Cousins där många framstående producenter verkar, ibland jobbar medlemmarna tillsammans och ibland kör de solo.

TT: Kan du avslöja vad du har på gång nu?

Vi låter det vara osagt, jag vill inte hamna i trubbel, säger han och skrattar.

Men på en scen kommer fansen aldrig att få se honom, på den punkten är han tveklöst tydlig.

Jag är en studionörd, säger han.

2020 prisades Holter med Denniz Pop awards för stora internationella framgångar under året.

Ett hederspris för mångåriga insatser för svensk musikexport tilldelades folkmusikern Ale Möller samtidigt som ett hedersomnämnande för insatser av särskild betydelse delades ut till duon Sunshine.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.