"Musikhjälpen" samlade in 48 miljoner kronor

Brita Zackari, Felix Sandman och Farah Abadi var årets programledare för 'Musikhjälpen'. Pressbild.
Brita Zackari, Felix Sandman och Farah Abadi var årets programledare för "Musikhjälpen". Pressbild.
RadioTT

Sveriges Radios "Musikhjälpen" samlade i år in 48 071 000 kronor och fick rekordmånga engagemang. Programledaren Felix Sandman säger till TT att det inte var lika jobbigt att sända radio dygnet runt som han hade trott.

Annons

Annons

Annons

Annons

Jag är socialt och känslomässigt dränerad, men jag mår bra. Innan hade jag hört om hur utmanande det skulle vara, men jag har mått bättre fysiskt och psykiskt än jag hade trott. Nu behöver jag nog bara ta tid att varva ner. Jag har träffat så mycket folk och det har varit så många intryck att jag nog behöver hålla det på ett minimum ett tag, säger han.

Två miljoner mindre

De tre programledarna Brita Zackari, Felix Sandman och Farah Abadi har tillbringat totalt sex dygn i buren som i år var uppbyggd i en studio på grund av coronapandemin. De speciella omständigheterna till trots lyckades man skapa ett rekordstort engagemang, 791 754 stycken, till initiativet ”Ingen människa ska lämnas utan vård". Den slutliga insamlingssumman är drygt två miljoner mindre än i fjol, då 50 572 139 kronor samlades in.

Det har verkligen varit en ögonöppnare för mig. Jag har fått andra perspektiv och sett saker på nya sätt. Inte för att jag hade så dåliga perspektiv innan, men jag har velat ta in andras erfarenheter och reflektera. Vi ska ju inte vara några experter utan lära oss saker tillsammans med publiken och det tycker jag verkligen att vi har gjort, säger Felix Sandman.

TT: Hur kändes det att skippa glasbur på torget i Norrköping och vara i en studio?

Jag är ju liveartist så jag saknade publiken mest av allt. Det har jag gjort under hela året. Men det funkade väldigt bra med "live-väggen", en stor skärm där våra tittare och lyssnare fanns med. Det känns som att vi i Sverige alla har gått igenom det här året tillsammans, att man inte har kunnat träffa nära och kära och distanserat sig. Det kändes fint att få "komma hem" till lyssnarna på så sätt.

Annons

Annons

Newkid i topp

I topp bland de mest önskade låtarna var två tolkningar som framförts av artisten Newkid i "Så mycket bättre" som precis haft säsongsavslutning. Han blev även årets mest önskade artist, följd av Håkan Hellström och Laleh.

Bland insamlingsbössorna var influeraren Maja Nilsson Lindelöfs bössa den mest framgångsrika. Insamlingen är inte avslutad än och ligger i skrivande stund på över 3,4 miljoner kronor. Programledaren Brita Zackaris bössa har hittills dragit in 970 710 kronor. Auktionen där man kunde vinna ett skräddarsytt videoframträdande av First Aid Kit gick på 12 000 kronor.

Ett uppmärksammat klipp från "Musikhjälpen" har cirkulerat, där Felix Sandman bryter ihop för att han inte får klappa kaniner som kommit till studion och visar upp sina färdigheter i kaninhoppning.

Jag fick till slut klappa en robotkanin som någon kom dit med. Men jag får nog ta och skaffa en egen kanin efter det här, det har jag ju insett, säger han.

Rekordet för "Musikhjälpen" sattes 2017, 74 410 363 kronor samlades då in totalt.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons