A-
A+

Musk: Priset på Teslaaktien var inte ett skämt

Elon Musk, till vänster, i vittnesbåset.
Elon Musk, till vänster, i vittnesbåset.
EkonomiTT-AP-AFP

Elon Musk har ännu en gång vittnat inför en domstol i San Francisco, USA, för att försvara ett Twitterinlägg från 2018 då han skrev om att köpa ut Tesla från börsen i New York.

Annons

Annons

Musk sade att priset på 420 dollar per aktie, som angavs i Twitterinlägget, inte var ett skämt eller taget ur luften.

420 (dollar) valdes inte på skoj. Det valdes för att det motsvarade ett premium på 20 procent på den aktuella aktiekursen, sade Elon Musk.

Talet 420 är känt i cannabissammanhang, syftande på den 20 april som är en slags inofficiell högtidsdag för drogliberaler. Det brukar därmed skojas friskt på nätet om talet, och eftersom Musk är en flitig Twitter-skämtare har många sett börs-tweeten 2018 som en drogreferens.

Musk anklagas för att ha agerat vilseledande och marknadspåverkande när han twittrade att han övervägde köpa ut elbilstillverkaren från börsen. Han sade sig också ha säkrat finansiering. Utspelet bidrog till en lång tids osäkerhet kring såväl Tesla-aktien som Musk.

Sedan dess har aktien mångfaldigats i värde, men en rad investerare har ändå tagit Musk till federal domstol för att avgöra om han är skadeståndsskyldig. Investerarna anser att tweeten låg bakom kursfluktuationer som lett till ekonomiska förluster för dem.

Musk har redan betalat böter till USA:s finansinspektion SEC för Twitterutspelet i en separat rättsprocess.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.