A-
A+

Musk twittrar konspirationer om Pelosiattacken

Nyblivne Twitter-ägaren Elon Musk har medverkat till att sprida ogrundade konspirationsteorier om attacken mot Paul Pelosi. Arkivbild.
Nyblivne Twitter-ägaren Elon Musk har medverkat till att sprida ogrundade konspirationsteorier om attacken mot Paul Pelosi. Arkivbild.
EkonomiTT-AFP

Det är inte bara trollen som testar gränserna efter Twitters ägarbyte.

Ägaren själv, Elon Musk, inleder med att twittra konspirationsteorier om Nancy Pelosis make.

Annons

Annons

Den nyblivna Twitter-ägaren Elon Musk twittrar konspirationsteorier om vad som hände när det amerikanska representanthusets talman demokraten Nancy Pelosis make Paul Pelosi attackerades i parets privata bostad i fredags.

Det var i samband med att Musk svarade på den tidigare presidentkandidaten Hillary Clintons Twitterinlägg som han vädrade sina idéer. Clintons inlägg syftade till att dra paralleller mellan republikaners spridande av hat och attacken mot den demokratiska talmannens make.

"Det republikanska partiet och dess språkrör sprider nu regelbundet hat och farliga konspirationsteorier. Det är chockerande, men inte förvånande, att våld är resultatet", skrev hon.

"Kan finnas mer"

I sitt svar skrev Musk:

"Det finns en liten möjlighet att det kan finnas mer i den här historien än vad ögat kan se."

Därtill länkade han till en artikel av den konservativa tidningen Santa Monica Observer. Enligt Forbes ska artikeln innehålla en ogrundad konspirationsteori som hävdar att ingen brutit sig in hos paret Pelosi och att Paul Pelosi hade en affär med en manlig prostituerad. Detta trots att polisen uppgett att Pelosi larmade nödcentralen under attacken.

Tidningen ska också tidigare ha publicerat andra konspirationsteorier.

Annons

Annons

Nättroll flockas

Musks svar till Clinton kom också bara några timmar efter att Twitter gått ut med nyheten att hatiska och rasistiska nättroll flockas på plattformen efter att Musk tagit över rodret.

Miljardärens övertagande av Twitter har redan skapat oro för hur plattformen kommer utvecklas. Tidigare har han bland annat sagt att att han vill släppa Twitter fri från moderering.

Nu har Musk dock bedyrat att en ny grupp ska bildas som ska arbeta med frågan hur inlägg modereras, och att rådet ska utgöras av personer med vitt skilda synsätt.

"Inga större beslut om innehåll eller om att återigen tillåta konton kommer att fattas innan det rådet sammanträder", skrev Musk i fredags.

Paul Pelosi utsattes för allvarlig misshandel med en hammare och vårdas nu på sjukhus för en skallfraktur. Enligt uppgifter i amerikanska medier hade den misstänkte gärningsmannen uttryck högerextrema åsikter på sociala medier.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.