A-
A+

Muslimska kvinnor skulle "säljas" av nättroll

Muslimska kvinnor går förbi en skylt med namnet på den hindunationalistiska rörelsen Sri Ram Sena i ett bostadsområde i Belagavi i Indien. Arkivbild.
Muslimska kvinnor går förbi en skylt med namnet på den hindunationalistiska rörelsen Sri Ram Sena i ett bostadsområde i Belagavi i Indien. Arkivbild.
IndienTT

En Bollywoodstjärna, en framstående journalist och aktivister finns bland de hundra indiska kvinnor som på en app har lagts ut “till försäljning”. Två personer har gripits i kölvattnet på den våg av trakasserier mot muslimer som sköljer över Indien.

Annons

Annons

På appen Bulli Bai lades bilder på muslimska kvinnor ut med meddelandet att de är “for sale” – till salu. Efter att ha utlöst en storm av avsky och protester togs appen bort, rapporterar BBC.

En av dem som har drabbats är advokaten och journalisten Khadija Khan.

Det sänder ut ett budskap om att det är fritt fram att öppet förödmjuka muslimska kvinnor och ”sälja” dem på nätet, säger Khadija Khan till AP.

Nättrollens metod upprepas

Bland de andra kvinnor som fått sina foton utlagda via appen finns också en prisbelönt Bollywoodskådespelare, journalister, artister och aktivister.

Polisen har gripit två personer, en kvinna och en 21-årig teknikstuderande man.

Det här är andra gången som nättroll sätter i system att utan kvinnornas medgivande lägga ut bilder på dem och iscensätta en fejkbudgivning av dem. I somras förra året skapades ”Sulli Deals” – en app och en hemsida där ett 80-tal muslimska kvinnors profiler lades ut ihop med beskrivningen ”deals of the day”, det vill säga dagens kap. "Sulli" är ett nedsättande slangord som hindunationalistiska nättroll brukar använda om muslimska kvinnor, och ordet "bulli" är även det ett pejorativt slangord. Polisen inledde en utredning men ännu har inget åtal väckts, enligt BBC.

Annons

Annons

Extremistiska trakasserier

Nättrollens trakasserier ska ses i ljuset av Indiens alltmer polariserade politiska klimat, där hindunationalistiska extremister på olika vis gått till angrepp mot muslimer, inte sällan efter att en hatstämning piskats upp på sociala medier.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.