Mutåtal när massvis av par vigdes på dansk ö

En kommunchef i Danmark står inför rätta misstänkt för att ha tagit emot mutor i samband med att tusentals utländska par vigdes där. Arkivbild.
En kommunchef i Danmark står inför rätta misstänkt för att ha tagit emot mutor i samband med att tusentals utländska par vigdes där. Arkivbild.
DanmarkTT-Ritzau

En liten dansk ö utanför Tyskland har vigt tusentals utländska par de senaste åren – där många misstänks vara skenäktenskap. En kommunal chef står inför rätta misstänkt för att ha blivit mutad av en tysk äktenskapsförmedlare.

Annons

www.krisinformation.se

Annons

www.krisinformation.se

Ærø kommun ligger på en ö söder om Fyn, öster om landgränsen mellan Danmark och Tyskland. Under 2017 och 2018 vigdes ett stort antal utländska par i den lilla kommunen och anställda började larma om att saker inte stod rätt till och att många av vigslarna i själva verket var skenäktenskap.

Chefen för Ærøs avdelning för medborgarservice står nu inför rätta anklagad för att ha tagit emot mutor från en äktenskapsförmedlare i Tyskland. Enligt åtalet handlar det om närmare 14 000 danska kronor över fem års tid.

"Är det kärlek?"

Ærø har knappt 7 000 invånare, men under 2018 hölls där omkring 5 000 vigslar, där paren kom från utlandet i nästan samtliga fall. Det är inte brottsligt, men väckte ändå frågetecken bland kommunpersonalen.

Den åtalade chefen hävdar att samarbetet med den tyska firman avbröts så fort kommunen fick reda på att den misstänktes för brott i Tyskland, samt att man då också kontaktade dansk polis.

Det var fortfarande många stora fina bröllop, men också sådana där... är det kärlek? säger chefen i rätten.

Av alla vigslar som hölls i kommunen 2018 var omkring 600 förmedlade av det tyska företaget.

Annons

Annons

Sprit till julbordet

Chefen nekar till brott och säger att de pengar som togs emot gick till julbord för personalen, dit den tyska firman också levererat alkohol vid ett tillfälle.

Åklagarsidan och försvaret har enats om att den åtalade chefen inte ska anses vara skyldig om ansvaret kan bedömas ligga högre upp i den kommunala hierarkin. Hennes försvarsadvokat argumenterar att "hela Ærø kommun" kände till vad det var som försiggick.

En anledning till att paren skickades till Danmark förklaras vara att pappersarbetet är väsentligt smidigare där än i Tyskland. Skenäktenskapen tros bland annat vara ett sätt för icke-EU-medborgare att få lov att stanna i unionen.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons