A-
A+

Mutåtalade spelaren frias – stödbevis saknas

Den mutåtalade ex-allsvenske spelaren i tingsrätten under rättegången. Arkivbild.
Den mutåtalade ex-allsvenske spelaren i tingsrätten under rättegången. Arkivbild.
Fotboll/BrottTT

Den mutåtalade ex-allsvenske spelaren frias helt i tingsrätten – stödbevis saknas för en fällande dom.

Om det blir en andra halvlek i hovrätten återstår att se.

Vi får fundera på om vi ska överklaga, säger åklagaren Staffan Edlund.

Annons

Annons

Även om det med "viss sannolikhet" är så att elitspelaren fått ett lån på 300 000 kronor som en motprestation till att ta ett gult kort i en allsvensk fotbollsmatch våren 2019 räcker det inte till en fällande dom, skriver tingsrätten i sin dom.

Spelaren frias helt av rätten från anklagelsen om tagande av muta och spelfusk.

Det blir en bevisfråga helt enkelt och för att döma någon för brott måste vi vara helt säkra. Det räcker inte med att något är misstänkt, säger rättens ordförande till TT.

"Haft ett missbruk"

Spelaren själv har hela tiden hävdat att det rört sig om ett regelrätt lån och att han skulle betala 100 000 kronor i ränta. Han har tjänat stora summor under sin karriär, men har i princip spelat bort allt.

Jag kan öppet säga att jag har haft ett missbruk. Det är inget jag är stolt över, men det är sant, sade spelaren när han förhördes under den tre dagar långa rättegången.

Att han några dagar efter den aktuella matchen fick pengarna insatt på sitt konto var bara en slump, hävdar han. Enligt de åtalade är det också bara en tillfällighet att de två matchfixarna – som ansvarade för lånet – satsade pengar på att han skulle få ett gult kort från över 30 spelkonton. Det var inte första gången de satsade pengar på att en spelare skulle få en varning, sade en av de åtalade under rättegången.

Förklaringar som det inte går att bortse från, anser rätten. Även de båda åtalade matchfixarna frias i delen som rör den ex-allsvenske spelaren.

Trots att man har gjort en stor utredning så har man ju inte hittat någon stödbevisning, man är fortfarande bara tillbaka på att det verkar misstänkt för att det är så många som har spelat på den här matchen. Man har inte hittat några meddelanden på telefonerna som styrker misstankarna, säger rättens ordförande.

Annons

Annons

"Bevisningen för klen"

Staffan Edlund, åklagare vid Riksenheten mot korruption:

När det handlar om korruptionsbrott, och spelfusk är ju väldigt likt detta, har vi sällan den stödbevisningen i form av meddelanden, sms eller personer på insidan som berättar. Bevisningen är ofta av det här slaget, att det handlar om indicier, säger han.

Den ex-allsvenske spelaren var lättad efter den friande domen.

Det här skulle inte ha lett till ett åtal över huvud taget. Bevisningen är för klen helt enkelt, säger elitspelarens försvarsadvokat Frank Thorstensson.

Den aktuella matchfixningshärvan har beskrivits som den största hittills i Sverige. Fyra tidigare åtal om matchfixning har överklagats till hovrätten. I alla fall har den högre instansen ändrat tingsrättens dom – i tre av fallen har hovrätten dömt de åtalade för brott och i ett av fallen har det blivit en friande dom.

Just nu vet vi inte om vi ska överklaga, säger åklagaren Staffan Edlund om måndagens tingsrättsdom.

Två medåtalade döms

Två medåtalade män döms dock för mutbrott och spelfusk i en annan del av åtalet. En 34-årig målvakt i ett division 3-lag döms för givande av muta och spelfusk för att ha påverkat utgången i sex matcher för sitt lag säsongen 2019. En 31-årig matchfixare döms för givande av muta och spelfusk.

Påföljden för båda blir villkorlig dom. En av matcherna ingick i ett kombinationsspel med den ex-allsvenske spelarens gula kort.

Där har vi konstaterat att det är ett upprepat mönster. Att det skulle vara en slump är svårt att tänka sig när det har skett så många gånger. Sedan tillkommer lite sms som stärker upp den delen, säger rättens ordförande.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!