-
+

Mutationer ska bekämpas med samma läkemedel

Remdesivir är ett av läkemedlen som rekommenderas mot covid-19. Arkivbild.
Remdesivir är ett av läkemedlen som rekommenderas mot covid-19. Arkivbild.
CoronavirusetTT

Mer smittsamma mutationer av coronaviruset ska behandlas på samma sätt som den ursprungliga varianten, enligt Svenska infektionsläkarföreningen.

Men fortfarande saknas ett riktigt slagkraftigt covidläkemedel.

Annons

Annons

Nya virusmutationer spelar en stor roll för smittspridningen framöver och kan skapa en svensk tredje våg på en betydligt högre nivå än den andra, enligt Folkhälsomyndighetens beräkningar.

Kunskapsläget är något begränsat, men flera vaccin verkar fungera mot de nya virusvarianterna. Detsamma gäller för de läkemedel som används för att mildra och hejda sjukdomsförloppet.

Samma läkemedel som tidigare kan användas vid sjukdom av de nya virusvarianterna, enligt Svenska infektionsläkarföreningen som nyligen uppdaterat sitt nationella vårdprogram för behandling mot covid-19. Mutationerna bedöms inte vara mer resistenta mot dagens behandlingspreparat.

Det är osannolikt än så länge. Vad vi vet ger de nya varianterna inte allvarligare sjukdomsförlopp, säger Lars-Magnus Andersson, ordförande för Svenska infektionsläkarföreningen.

"Viktigaste kunskapen"

Det nationella vårdprogrammet uppdateras hittills varje halvår och sedan förra versionen har endast småjusteringar gjorts.

Det är några förändringar, men de är inte jättestora. I stort sett är det väldigt likt från våra rekommendationer i somras, säger Andersson.

Fortfarande rekommenderas remdesivir, men bara för en begränsad grupp. Trots Världshälsoorganisationen WHO:s avrådan om användning bedöms remdesivir kunna sättas in på sjukhusvårdade patienter med behov av syrgasbehandling under tidig sjukdomsfas.

Ännu större betydelse har kortisonpreparatet dexametason som har använts på bredare front i svenska covidvården sedan i somras.

TT: Vad är det viktigaste som du inte visste i våras men som du vet i dag?

Den viktigaste kunskapen är att det är positivt att behandlas med kortison om man har allvarlig sjukdom och har varit sjuk i mer än sju dagar. Det hade varit bra om vi visste det från början, säger Lars-Magnus Andersson som berättar att läkemedlet kan förvärra tillståndet om det sätts in för tidigt.

TT: Har kortisonbehandlingarna räddat liv?

Ja, det tror jag. Och framför allt lett till att färre personer behöver vårdas i respirator.

Annons

Annons

Önskar effektiv tablett

Fortfarande finns dock frågetecken och än så länge saknas ett riktigt bra "anti-virusläkemedel" mot covid-19, enligt Lars-Magnus Andersson.

Jag önskar att det fanns ett effektiv anti-virusläkemedel, som är bättre än remdesivir, och som helst kan ges i tablettform. En tablett som man skulle kunna ta i förebyggande syfte om man utsätts för smitta, säger han.

TT: Vad är det viktigaste som du inte vet i dag, men som du behöver svar på?

En viktig fråga är vad som är rätt behandling för att förebygga blodproppar och på ett ännu bättre sätt hitta de personer som löper störst risk för att drabbas av detta. Det är svårt och en viktig fråga som vi behöver svar på.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss