Muterade viruset upptäckt i Södermanland

En person i Södermanland har bekräftats smittad med den muterade virusvarianten, enligt Sara Byfors, enhetschef på Folkhälsomyndigheten. Arkivbild
En person i Södermanland har bekräftats smittad med den muterade virusvarianten, enligt Sara Byfors, enhetschef på Folkhälsomyndigheten. Arkivbild
CoronavirusetTT

En person i Södermanland har bekräftats smittad med den muterade varianten av coronaviruset som upptäcktes i Storbritannien.

Folkhälsomyndigheten ska nu skärpa arbetet med att upptäcka nya mutationer.

Annons

Annons

Annons

Annons

Personen som har testat positivt reste till Södermanland från Storbritannien för besök över jul. Inga andra i hushållet ska vara smittade.

Det här är en person som har rest till Sverige för att fira jul, säger Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare i Region Sörmland.

Sannolikheten för smittspridning i Södermanland mycket låg – om den över huvud taget finns, enligt Mäkitalo.

Personen har under hela färden betett sig som jag vill bedöma på ett utomordentligt perfekt sett. Likaså transporten från flygplatsen till huset där vederbörande bor, säger han.

Risk för fler smittade

Fram till tisdag eftermiddag har 50 resenärer som anlänt från Storbritannien anmält sig för provtagning bara i regionen.

Risken är naturligtvis att det finns fler i Sverige som kan ha den här varianten, säger Mäkitalo.

Sara Byfors, enhetschef på Folkhälsomyndigheten, uppmanar därför personer som varit i Storbritannien och ankommer till Sverige att isolera sig, på samma sätt som personen i Södermanland.

För att säkerställa att inte fler fall kan ha kommit in i landet via brittiska resenärer kommer Folkhälsomyndigheten att sekvensera fler prov.

Det är ingen skillnad när man diagnostiserar en person som bär på viruset, det görs med samma test. Men för att veta om viruset har den här nya mutationen måste man analysera provet ett steg till. Vi kommer att göra detta på de prover vi har från resenärer som kommit från Storbritannien sedan oktober, säger Byfors.

Annons

Annons

Faran med mutationer

Sara Byfors tror dock inte att den nya mutationen kommer ha effekt för vaccinets effektivitet.

Man tror inte att det kommer att ha det, det har gjorts flera tester på det och inget tyder på att vaccinets effektivitet skulle påverkas.

TT: Vad finns det för risker när virus muterar och hur arbetar ni för att upptäcka mutationer i den svenska virusstammen?

En mutation kan innebära att viruset sprids enklare, som fallet med den brittiska mutationen. Det riskerar även att leda till att sjukdomsförloppet blir svårare eller att eventuella vaccin fungerar sämre.
Det vill man undvika och därför övervakar vi situationen noggrant och vi sekvenserar prover kontinuerligt, säger Sara Byfors.

Försämringar i sjukvården

Enligt Socialstyrelsen är ingen region i Sverige i katastrofläge. 15 regioner är i förstärkningsläge, fyra i stabsläge och två i normalläge.

Alla regioner rapporterar om försämringar på både kort och lång sikt, säger Johanna Sandwall, krisberedskapschef på Socialstyrelsen.

536 av landets 684 disponibla intensivvårdplatser med respirator är belagda, enligt Socialstyrelsen. Omkring 60 procent av patienterna på IVA har covid-19.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) bedömer fortsatt att situationen är mycket allvarlig.

Jul och nyårshelgerna är en särskild utmaning. Pandemin har konsekvenser i alla samhällsområden. Vi uppmanar att alla följer råd och rekommendationer som finns, säger Anneli Bergholm Söder, operativ chef på MSB.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons