A-
A+

Myndighet pekar ut brister på Ringhals

Ringhals AB åläggs att se över sin organisation. Arkivbild.
Ringhals AB åläggs att se över sin organisation. Arkivbild.
KärnkraftTT

Den senaste tidens händelser tyder på brister i både organisationen och säkerhetskulturen på Ringhals, anser Strålsäkerhetsmyndigheten.

Nu åläggs kärnkraftverket att utreda och åtgärda bristerna.

Annons

Annons

Reaktor 4 vid Ringhals står just nu stilla, sedan ett misstag gjort att reaktorn inte återstartades på rätt sätt efter sommarens underhåll.

Enligt Strålsäkerhetsmyndigheten ger händelser som inträffat vid Ringhals sedan 2020 "en samlad bild som tyder på brister i organisation, ledning, styrning och säkerhetskultur".

Därför åläggs Ringhals att se se över verksamheten och värdera om den sammantaget är ändamålsenlig för strålsäkerheten, uppger myndigheten i ett pressmeddelande.

Inget driftshinder

Ringhals ska också ta fram en handlingsplan för att rätta till brister som identifierats inom bland annat tydligheten i instruktioner, egenkontrollen och kvalitetskontrollen.

Enligt myndigheten har Ringhals visserligen redan vidtagit åtgärder, men det som hänt tyder på att problematiken kvarstår.

"Därför ifrågasätter myndigheten om åtgärderna gett önskad effekt samt om Ringhals har tagit ett tillräckligt helhetsgrepp", säger Anne Edland, enhetschef på Strålsäkerhetsmyndigheten, i pressmeddelandet.

Myndigheten ser dock inga hinder för fortsatt drift under tiden.

Annons

Annons

Ringhals håller med

Björn Linde, vd på Ringhals, välkomnar myndighetens krav.

"Vi delar myndighetens uppfattning och beslutade redan i september att ta ett helhetsgrepp utifrån de händelser vi haft. Nu har vi ett föreläggande som ytterligare pekar på vikten av att ta ett samlat grepp, vilket vi tycker är bra", säger han i en skriftlig kommentar till TT.

Enligt Björn Linde kommer Ringhals att gå till botten med det som analysen kommer fram till.

"Vi ska säkerställa att vi uppfyller alla krav och förväntningar: såväl våra egna som myndighetens", säger han.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.