A-
A+

Myndighetssajter knepiga för funktionshindrade

Nu ska Riksrevisionen granska huruvida statliga myndigheters arbete med att utveckla digital service har varit effektiv. Arkivbild.
Nu ska Riksrevisionen granska huruvida statliga myndigheters arbete med att utveckla digital service har varit effektiv. Arkivbild.
SamhälleTT

Svenska myndigheters digitala service halkar efter internationellt och vissa sajter har visat sig omöjliga för funktionshindrade att använda.

Nu ska Riksrevisionen granska hur pass bra och tillgängliga de statliga myndigheterna är digitalt.

Annons

Annons

Sveriges offentliga digitala tjänster visar tecken på brister i tillgänglighet och på att de håller varierande kvalité. Internationella mätningar visar även att andra länder går om Sverige i utvecklingen, konstaterar Riksrevisionen i ett pressmeddelande.

Tillgängligheten har särskilda brister för personer med funktionsnedsättningar enligt en tidigare granskning av Myndigheten för digital förvaltning. Den visade att sju av de tio myndigheter som undersökts hade webbplatser som var mycket svåra eller omöjliga att använda för många personer.

"Riksdagen har varit tydlig med att detta är ett prioriterat område. Myndigheternas digitala service ska ha hög tillgänglighet och bidra till förenklingar för användare med olika behov, till exempel för personer med funktionsnedsättning", säger riksrevisor Helena Lindberg i pressmeddelandet.

Nu ska Riksrevisionen granska huruvida statliga myndigheters arbete med att utveckla digital service har varit effektiv. Rapporten väntas vara färdig i mars 2023.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.