A-
A+

Myra Granberg: Jag har ett mörker inom mig

För Myra Granberg gäller det att hitta en balans mellan peppig pop och allvarliga textrader. 'Om allt blir mörkt blir det för nära och intimt. Det är lättare att snacka om sina problem och skratta åt dem, då kommer man inte för nära', säger hon.
För Myra Granberg gäller det att hitta en balans mellan peppig pop och allvarliga textrader. "Om allt blir mörkt blir det för nära och intimt. Det är lättare att snacka om sina problem och skratta åt dem, då kommer man inte för nära", säger hon.
MusikTT

Myra Granbergs dansanta låtar går varma på radion och strömningstjänsterna – och snart kommer första plattan. Men bakom melodierna döljer sig tunga ämnen.

Jag antar att de poppiga produktionerna blir lite som en skyddsmur för mig, så att det inte blir för nära inpå det jag verkligen känner, säger Myra Granberg.

Annons

Annons

Myra Granberg släpper albumet 'Andra sidan är ni klara'.
Myra Granberg släpper albumet "Andra sidan är ni klara".
Myra Granberg tror inte på myten om den lidande konstnären. 'Jag behöver må väldigt bra för att orka vara kreativ, sedan mår jag bra av att vara kreativ. Men jag kan absolut inte vara ledsen eller 'heartbroken'', säger hon.
Myra Granberg tror inte på myten om den lidande konstnären. "Jag behöver må väldigt bra för att orka vara kreativ, sedan mår jag bra av att vara kreativ. Men jag kan absolut inte vara ledsen eller 'heartbroken'", säger hon.

"'If I lose my mind' och vill hoppa från balkongen, kommer du fånga mig då?". Få personer kan ha missat Myra Granbergs stora sommarhit "Lose my mind", den första singeln från hennes debutalbum "Andra sidan är ni klara". Plattan, som släpps den 10 september, handlar om den 27-åriga artisten och producentens insikter om livet – hittills.

Det landar i "Andra sidan är ni klara" – att jag är redo att tackla mer. Jag känner mig på en helt annan plats i livet nu, säger Myra Granberg.

De glada och poppiga melodierna i Myra Granbergs låtar kontrasteras ofta mot allvarligare och tyngre textrader. Det kan röra sig om mobbning, olycklig kärlek och, som i tidigare nämnda låt, självmordstankar.

"Lose my mind" är ett praktexempel på det. Egentligen handlar den om en fruktansvärd livssituation – men i en hoppfull anda. Sedan har människor dansat till den, skitfulla, hela sommaren, konstaterar Myra Granberg.

"Många depressioner"

Att prata om tunga ämnen kommer naturligt för henne. I tidigare intervjuer har hon berättat om hur det är att vara skilsmässobarn bland kärnfamiljer, att tidigt tvingas ta mycket ansvar när en styvförälder går bort, och att drabbas av mobbing.

Det låter klyschigt, men jag har nog ett stort mörker inom mig på grund av min uppväxt. Jag har varit med om mycket konstiga saker, men jag har nog aldrig tänkt att "nu ska det bli mörkt". Jag pratar bara om sådant jag vill prata om, säger Myra Granberg.
Jag har gått igenom många depressioner och haft stunder när jag känt att jag kanske inte vill fortsätta. Alla låtar på albumet handlar om någonting jag har varit i.

På spåret "Sad boy" gör Myra Granberg upp med sina högstadiemobbare. Hon tror att ungdomens plågoandar var osäkra och mådde dåligt, och tog ut det verbalt och fysiskt på andra. Själv blev hon klassens hackkyckling.

Låtens budskap, att "bad boys" ofta egentligen är "sad boys", hoppas hon ska betyda mycket för den som blir utsatt.

Man kan tröstas av det när någon har varit en "douche". "Du är ledsen och mår dåligt, kan vi inte prata om det i stället?", säger hon.

Annons

Annons

Vill bli entreprenör

Myra Granberg slog igenom med låten "Tills mitt hjärta går under", som släpptes i december 2019. Nu närmar hon sig 100 miljoner lyssningar på Spotify, men eftersom genombrottet sammanföll med coronapandemin har kontakten med livepubliken varit begränsad. Under sommaren hann hon dock spela 16 gånger, med allt från 50 till 500 personer i publiken.

Första spelningen var helt absurd. Det är inte så att jag aldrig har stått på scenen, men det var så sjukt att de kunde texterna. Det första ordentliga giget, och de kan sticken i låtarna! Wow, det är så mäktigt, säger Myra Granberg.

Hon konstaterar att ett första albumsläpp inte är nog, det ska bli "minst 20" innan karriären är över. Inför hösten ser hon fram emot en poddsatsning om musik som eventuellt blir av – men det är inte allt.

Jag vill göra hur mycket som helst i någon entreprenörsanda. Jag ser framför mig, kanske tio år fram i tiden, att jag vill släppa eget vin, egna kläder, allt möjligt! Starta ett skivbolag. Det finns inget stopp på vad man kan göra.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!