A-
A+

Mysteriet med upphittad jättefjäril löst

Gåtan kring den gigantiska atlasspinnaren som hittades på en husvägg i Stockholm ser ut att ha fått en förklaring. Arkivbild från schweiziska Bern.
Gåtan kring den gigantiska atlasspinnaren som hittades på en husvägg i Stockholm ser ut att ha fått en förklaring. Arkivbild från schweiziska Bern.
NaturTT

Gåtan kring den gigantiska atlasspinnaren som hittades på en husvägg i Stockholm i helgen ser ut att ha fått en förklaring.

En anonym fjärilsälskare i Gamla stan tros ligga bakom mysteriet.

Annons

Annons

Atlasspinnaren – som med sina 25 centimeter i vingbredd är en av världens största fjärilar – skapade viss uppståndelse efter att den hittats av förbipasserande på en husvägg i Gamla stan i Stockholm under helgen.

Frågan kring hur fjärilen – som vanligtvis har sin hemvist i Sydostasien – hamnat i Sverige tedde sig minst sagt förbryllande. Men efter att fyndet blivit medialt har nu en ångerfull person lämnat in en kartong med puppor till Fjärilshuset i Stockholm, enligt Mikael Odell, som är vd för naturmuseet.

En anhörig till en person jag kallar för "fjärilsmannen" har kontaktat oss och berättat att paret har haft pupporna i sitt hem. Personen berättade också att de var väldigt ångerfulla – och en tredje person, som vill vara anonym, har nu överlämnat en kartong med tio puppor till oss, säger han.

Förbjudet att smuggla in

Efter att förvånade förbipasserande hittat den exotiska spinnaren på husväggen i Gamla stan fraktades fjärilen också först till just Fjärilshuset i tron att en besökare smugglat ut ett exemplar, vilket dock inte visade sig vara fallet. Redan för en månad sedan siktades ett annat exemplar av fjärilen i samma kvarter.

Exakt hur pupporna har hamnat i Sverige är än så länge ett mysterium, men Mikael Odell understryker att det är förbjudet att smuggla in djur.

Enligt lagstiftningen är det här "ajabaja". Du ska ha både tillstånd och godkända anledningar för att få föra in djur i landet. Själv har jag tidigare varit med om alla möjliga beslag av reptiler och liknande – men aldrig om att någon smugglat in insekter.

Annons

Annons

"Lyckligt slut – för några"

Majoriteten av de puppor som lämnats in till Fjärilshuset är förtorkade, men för några av exemplaren ser det ljusare ut, enligt Mikael Odell.

Det här är känsliga varelser som behöver extremt mycket luftfuktighet för att inte torka, men det viktiga nu är att pupporna får stanna hos oss under ordnade förhållanden. Och för fyra av de tio puppor som har lämnats in ser det i alla fall ut att bli ett lyckligt slut, säger han.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.