A-
A+

Några klick ger tillgång till alla droger

Flugsvamp 3.0 är uppe sedan 2018 och fortfarande aktiv. Arkivbild.
Flugsvamp 3.0 är uppe sedan 2018 och fortfarande aktiv. Arkivbild.
BrottTT

På Flugsvamp 3.0 säljs knark för över 30 miljoner kronor varje månad.

Två gånger har polisen släckt sajten – lika många gånger har den kommit tillbaka.

Det är inte så stor skillnad mot hur kriminella nätverk i den verkliga världen fungerar, säger kriminologen Kim Moeller.

Annons

Annons

Handeln på Flugsvamp har vuxit explosionsartat. Administratören på Flugsvamp tar enligt polisen 4 procent på varje försäljning.
Handeln på Flugsvamp har vuxit explosionsartat. Administratören på Flugsvamp tar enligt polisen 4 procent på varje försäljning.
Niklas Lindroth, tidigare narkotikapolis, jobbar i dag som områdespolis i Lerum.
Niklas Lindroth, tidigare narkotikapolis, jobbar i dag som områdespolis i Lerum.
Kokain till försäljning på Flugsvamp.
Kokain till försäljning på Flugsvamp.

Svensk polis för en ojämn kamp mot landets största näthandelsplats för droger: Flugsvamp.

Sajten har liknats vid ett Blocket eller Tradera för droger och här säljs i princip alla former av narkotika, utom fentanyl. Flugsvamp kan bara nås med webbläsaren Tor, där användaren surfar dolt och är extremt svår att spåra.

Konkurrensen är hård mellan knarklangarna.

"Kokain av högsta kvalité. PÅ LÅDAN INOM 8H"

"HELT NYTT LJUST DUNDER BLONDE HEROIN!! Går bra att röka, snorta och skjuta. Lagerrensning passa på!!!"

"PREMIUM!! Potent dundergräs som doftar, smakar och slår helt underbart"

Ökat 675 procent

Handeln är tajt knuten till ett betygssystem, där det under varje annons anges vilket omdöme langaren har. Den som försöker lura sina köpare, och exempelvis skickar mindre mängd än beställt, bestraffas med bottenbetyg.

Risken att bli lurad eller rånad är betydligt mindre, och det är det som gör att många söker sig till Flugsvamp. I hemmets trygga vrå kan man med bara några klick få tillgång till alla droger som finns, säger Niklas Lindroth, tidigare narkotikapolis som är väl insatt i sajten.

Sedan start har handeln på Flugsvamp exploderat. 2014 omsatte sajten 4 miljoner kronor i månaden. I dag är samma siffra 30 miljoner kronor, enligt Noas uppgifter – en ökning med 675 procent. Runt 160 säljare är just nu aktiva på sajten.

Kunskapen om att det här är ett alternativ har ökat. Fler har hört talas om de krypterade marknaderna och förstått att det inte är så svårt att handla där. Och eftersom Flugsvamp skickar drogerna med inrikesposten är risken för upptäckt väldigt låg, säger Kim Moeller, kriminolog på Malmö universitet.

Annons

Annons

Dog i sitt pojkrum

Enligt postlagen är det inte tillåtet att kontrollera inrikesbrev.

Det är klart att det är problematiskt att man kan köpa narkotika med väldigt låg upptäcktsrisk. Med det innebär också en ökad risk för att man råkar illa ut, säger Niklas Lindroth.

Exempelvis är det förbjudet på sajten att sälja till minderåriga, men inga kontroller sker. Det händer också att personer beställer hem extremt potent narkotika, som heroin och morfin, utan att ha rätt kunskaper.

Jag var hemma hos en kille som tog en överdos. Han dog hemma i sitt pojkrum. Det kom som en total chock för föräldrarna att han överhuvudtaget använde narkotika. Och han använde morfintabletter, säger Niklas Lindroth.

Flugsvamp framställs som en säker plats där både langare och köpare kan vara anonyma. Så när en misstänkt administratör för Flugsvamp 2.0 greps för tre år sedan var det en stor framgång för polisen, som ägnat flera år åt att spåra honom och samla bevis i Operation Kinopio. Sajten släcktes och över 10 000 köpare identifierades, även om få till slut åtalades.

Men den utpekade huvudmannen friades från misstanken om att ha styrt sajten.

Fler lager av skydd

Samtidigt fortsatte droghandeln på darknet. Bara tre månader efter att Flugsvamp 2.0 släcktes var en ny version uppe. Och efter mindre än en vecka fanns redan 50 säljare på Flugsvamp 3.0.

Det är inte så stor skillnad mot hur det fungerar med kriminella nätverk i den verkliga världen. Där ser vi också att när ett nätverk tas ner eller toppskiktet grips, så dyker nya konstellationer upp. Men de måste samtidigt kalkylera med de risker som finns och som är påtagliga, säger kriminolog Kim Moeller.

En ny sajt måste vara mer tekniskt avancerad, påpekar han. Skaparna måste ta reda på hur polisen lyckades ta ner den föregående sajten och hur de kan undvika det.

Det tar tid och det kräver kompetens. Samtidigt är straffen för brott som dessa mycket hårda, säger Kim Moeller.

På kort sikt kan det ändå vara möjligt att påverka droghandeln på darknet genom polisiära tillslag, bedömer Niklas Lindroth.

Att det går att slå ut sajterna har man ju sett gång efter annan. Bland annat har FBI lyckats. Säg att man tar ner Flugsvamp 3 och sen kommer det en ersättare som man också kan få ner hyfsat snabbt, då tror jag kanske att man kan splittra marknaden, säger han.

"Exit scams"

I dag pågår en ny utredning på polisens nationella operativa enhet (Noa) om Flugsvamp 3.0. Inga kommentarer har gått att få från Noa om detta.

Niklas Lindroth konstaterar att alla stora darknet-marknader gått ner historiskt sett. Antingen har de blivit nerplockade av polis, eller så har administratörerna själva stängt dem – inte sällan i form av en så kallad exit scam. Då har de tagit alla bitcoins i sajtens plånböcker och försvunnit.

Det finns det ju risk att Flugsvamp gör också. Rätt vad det är går det inte att logga in och så har de dragit med pengarna. Det kan vara många miljoner dollar i de här plånböckerna, och ingen vet ju vilka de är, säger Niklas Lindroth.
Men att stoppa de här sajterna för gott, det är ett evighetsproblem. Grundproblemet är att det finns ett stort och ökande sug efter narkotika i samhället.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.