Naken kvinna handfängslad av vilsna poliser

Chicagos borgmästare Lori Lightfoot beklagade det inträffade vid en presskonferens. I bakgrunden står storstadens polischef David Brown.
Chicagos borgmästare Lori Lightfoot beklagade det inträffade vid en presskonferens. I bakgrunden står storstadens polischef David Brown.
USATT-AFP

Ännu ett tvivelaktigt polisingripande mot en svart medborgare väcker uppmärksamhet i USA. I Chicago stormade en polisstyrka in genom dörren till en lägenhet, tvingade ned en naken kvinna på golvet och handfängslade henne.

Annons

Annons

Annons

Annons

Först en bit in i det kaotiska händelseförloppet, när kvinnan legat på golvet en stund, insåg poliserna att de gått in i fel hem.

Vad är det som händer, frågar sig kvinnan förskräckt medan hon ligger på golvet, i ett videoklipp som CBS 2 Chicago sänder.

Hon säger om och om till poliserna att de har kommit fel. När poliserna upptäckt sitt misstag ber en av dem om ursäkt, medan de andra försöker fixa till hennes förstörda ytterdörr.

Polisräden ägde rum i februari förra året, men polisens inspelning har nått allmänhetens ljus först nu. Stadens myndigheter har försökt stoppa publiceringen på juridisk väg, vilket också möter kritik.

Borgmästare Lori Lightfoot beskriver det inträffade som ett "kolossalt misslyckande" och säger sig som afroamerikan kunna känna igen sig i situationen.

Vi kan göra bättre ifrån oss som stad och vi kommer att göra det, säger hon.

Lightfoot lovar bland annat att reglerna för allmänhetens tillgång till polisens videoinspelningar ska ses över.

Kvinnan i klippet vill ställa polismyndigheten inför rätta och hennes advokat för fram att en vit kvinna inte skulle ha behandlats på samma sätt.

Polisen säger att de sökte en misstänkt och fick fel adress av en uppgiftslämnare.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons