A-
A+

Nämndemän skrivna på fel adress – dom rivs upp

Inlånade nämndemän var skrivna på fel adress under en rättegång i Kristianstads tingsrätt och nu måste förhandlingen tas om. Arkivbild.
Inlånade nämndemän var skrivna på fel adress under en rättegång i Kristianstads tingsrätt och nu måste förhandlingen tas om. Arkivbild.
BrottTT

En rättegång i Kristianstads tingsrätt måste tas om eftersom två av tre nämndemän i målet är folkbokförda utanför tingsrättens domsaga.

Annons

Annons

De har bott i trakten och varit behöriga nämndemän i Hässleholms tingsrätt men inte i Kristianstads tingsrätt. Det är ett formaliafel, säger Monica Felding, lagman i tingsrätten, till Kristianstadsbladet.

Tingsrätten använde sig av nämndemän och domare inlånade från förvaltningsrätten eftersom den åtalade mannen själv har haft ett långt förflutet som nämndeman i Kristianstads tingsrätt. Han dömdes till tio månaders fängelse för bland annat våldtäktsförsök och vapenbrott, men hovrätten över Skåne och Blekinge har nu fattat beslut om att rättegången måste tas om.

Åklagaren anser att det är "slöseri med resurserna".

Om rätten exempelvis är jävig är det en helt annan sak. Men det här är ju erfarna nämndemän som har utfört sitt uppdrag på samma sätt som de alltid gör, och sen ska man helt plötsligt göra om allt bara för att de är skrivna på fel adress, säger Bengt Åsbäck, vice överåklagare vid Särskilda åklagarkammaren, till tidningen.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.