A-
A+

Nanna Blondell tar över i "Partisan"

Nanna Blondell spelar polisen Mildred i den andra säsongen av 'Partisan'.
Nanna Blondell spelar polisen Mildred i den andra säsongen av "Partisan".
TvTT

Ekosekten Jordnära är tillbaka i tv-rutan.

I den andra säsongen av "Partisan" kliver Nanna Blondell in i rollen som utredande polis – och hamnar snart i trubbel.

Annons

Annons

Nanna Blondells rollfigur är fyrkantig och visar inga stora känslor. 'Det var en utmaning. Efter inspelningsdagarna spratt det i min kropp', säger hon.
Nanna Blondells rollfigur är fyrkantig och visar inga stora känslor. "Det var en utmaning. Efter inspelningsdagarna spratt det i min kropp", säger hon.
'Partisan är en lite udda fågel. Jag tror att den kan vara ganska underhållande', säger Nanna Blondell.
"Partisan är en lite udda fågel. Jag tror att den kan vara ganska underhållande", säger Nanna Blondell.

Den första säsongen av Amir Chamdins "Partisan" utsågs till världens bästa tv-serie 2020 på tv-festivalen i Cannes. Nanna Blondell, som nyligen har synts i Netflixserien "Red dot" och Marvel-filmen "Black widow", är ny som huvudrollsinnehavare. Hon följde själv serien på Viaplay när den kom.

Den stack verkligen ut, det var en annan ton. När jag fick erbjudandet blev jag väldigt peppad direkt, säger hon.

TT: Kände du någon press efter seriens framgångar?

Nej, de på kanalen kanske känner press, men jag är skådis, jag tänker inte på sådant. Jag är helt uppslukad i mitt arbete.

Fyrkantig rollfigur

"Partisan" utspelas i det slutna jordbrukssamhället Jordnära, där allt inte står rätt till. Här odlas ekologiska grönsaker, och ungdomar utan familj kan få husrum. Samtidigt finns en dold agenda om att "bevara arvet", och ledarna tycks inte sky några medel för att förverkliga sin vision.

Den första säsongen slutade med en kamp på liv och död mellan "under cover"-polisen Johnny (Fares Fares) och sektens auktoritäre ledare Kent (Johan Rheborg).

När ett förkolnat lik hittas i en kraschad bil dras Nanna Blondells rollfigur Mildred in i polisutredningen. Samtidigt kämpar Mildred för att bli gravid genom IVF-behandling, och har en besvärlig relation till sin kropp.

Det är många som genomgår en sådan behandling och som ändå går till sina jobb, så jag försökte mer visa med kroppen att hon är obekväm, utan att överberätta, säger Nanna Blondell.

Hon beskriver sin rollfigur som fyrkantig med "maskulina drag", vilket blev en utmaning i skådespeleriet. Mildred bekräftar inte andra med leenden, och saknar stora känslouttryck.

Det var jätteobekvämt, så jag blev ännu mer trevlig mellan tagningarna. Man brukar säga att kvinnor är mer tillmötesgående, och det är ju en supertrevlig grej. Fler män borde vara så, säger Nanna Blondell.

Annons

Annons

Saknar ett "community"

Sektliknade miljöer har intresserat människor i alla tider, Nanna Blondell har själv slukat berättelser på temat.

Jag har sett massor av dokumentärer om till exempel Jonestown, jag är jättefascinerad av det. Allting med människor i grupp är spännande, att se vad det kollektiva är gentemot individen, säger hon.

Tv-seriens obehagliga skräck-kollektiv är ingenting man vill befinna sig i. Samtidigt förstår Nanna Blondell att det finns en längtan efter en större gemenskap mellan människor.

Jag känner inte att vi har ett "community" i Sverige. I vissa länder är kyrkan stark och jag kan sakna någonting sådant. Att man har en samlingsplats som inte bara är en galleria. Vi borde ha mer offentliga utrymmen i Sverige, säger hon.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.