A-
A+

Nära 50 graders temperaturskillnad i april

Örebro den 8 april. Träd har knäckts av snön.
Örebro den 8 april. Träd har knäckts av snön.
VäderTT

Under april var det nästan 50 graders skillnad mellan högsta och lägsta uppmätta temperatur. Ordentligt kallt norr över, medan flanörer i Göteborg kunde njuta av glass i solen.

Annons

Annons

Konceptet aprilväder, med tvära kast mellan snö, hagel, regn och solsken, är något man får acceptera i Sverige. Och delar av landet såg i början av månaden häftiga snöfall med blixthalka som följd – lagom till att sommardäcken skruvats på.

Därtill har temperaturen spretat lite mer än normalt under årets april.

20 grader i Göteborg

I södra Lapplandsfjällen uppmättes den 5 april −27,9 grader, och Göteborg såg den 19 april månadens högsta temperatur motsvarade 20,6 grader. Minusgraderna uppmättes på natten och plusgraderna på dagen, ska understrykas, men utgör ändå 48,5 graders skillnad.

Vi bor i ett avlångt land och under april har vi ofta årstidsskiftningar, vilket innebär att vi kan ha vinter i de norra fjällen samtidigt som vi får sommar i södra Sverige, säger Therese Fougman, meteorolog vid SMHI, men spelar ner det hela något:
Jag skulle inte säga att det är så ovanligt, - 30 i fjällen är inget konstigt, fortsätter hon och tillägger:
Men att det är 20 grader i mitten på april tillhör inte vanligheterna, men det händer någon gång ibland.

I början av april låg ett högtryck från Brittiska öarna i väst upp mot Karelen i öst. Samtidigt drog kalla vindar in över Skandinavien, vilket gav kyligare väder. På det följde lågtryck.

I mitten av april etablerade sig ett nytt högtryck och temperaturen steg. Mot slutet av månaden ersattes det sedan av ett lågtryck.

Annons

Annons

Ingen värme i sikte

Även om södra Sverige för närvarande åter toppas av ett högtryck är det fortfarande rätt så kylslaget med dagstemperaturer på mellan 10-15 grader enligt SMHI:s nuvarande tiodygnsprognos.

TT: Inga kortbyxor i sikte alltså?

Det beror lite på hur man är lagd, men jag skulle nog välja långbyxor, säger Therese Fougman.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.