A-
A+

Näringslivet i Turkiet vädjar till presidenten

President Erdogan har kallat den kontroversiella lågräntepolitiken för sitt 'ekonomiska självständighetskrig'.
President Erdogan har kallat den kontroversiella lågräntepolitiken för sitt "ekonomiska självständighetskrig".
EkonomiTT-Reuters

Den turkiska liran fortsätter att falla till nya rekordlåga nivåer.

Nu uppmanar Turkiets största näringslivsorganisation president Recep Tayyip Erdogan att överge den kontroversiella lågräntepolitiken och återgå till en modell som vilar på ekonomisk vetenskap.

Annons

Annons

Den turkiska liran har rasat 55 procent i år mot dollarn, med en ny rekordlåg nivå på fredagen. Bara de senaste 30 dagarna har valutan fallit 37 procent mot dollarn.

Valutakrisen har följt efter centralbankens lättnader i penningpolitiken, trots redan hög inflation. De ständiga räntesänkningarna har genomförts efter påtryckningar från president Erdogan, som sagt att de låga räntorna kommer att stärka exporten samt öka sysselsättningen och investeringarna samtidigt som den uppnår hög tillväxt.

Näringslivet varnar

På lördagen varnade näringslivsorganisationen Tusiad den turkiska regeringen för negativa effekter som skadar såväl företag som medborgare.

"Som ett resultat av den instabilitet vi har upplevt under den senaste tiden har det blivit tydligt att målen under detta ekonomiska program som man försöker uppnå inte kommer att uppnås", skriver organisationen i ett uttalande och tillägger:

"Till och med exporten, som förväntas dra mest nytta, har skadats".

Den lösa penningpolitiken har skapat en miljö av misstro och instabilitet och riskerar att orsaka “mycket större” problem i framtiden, enligt Tusiad.

Senare på lördagen uppgav Turkiets bankförening att landets nya finansminister Nureddin Nebati informerat om den ekonomiska modellen vid ett möte med banksektorn.

Annons

Annons

30 procent inflation

I ett uttalande skriver bankföreningen att målet med mötet var att diskutera "hälsosam, konsekvent tillväxt".

"Våra banker kommer att fortsätta att använda sina resurser för att tillgodose hushållens och realekonomins finansiella behov, inom den fria marknadsmekanismen som fungerar med dess regler", skriver de i ett uttalande.

Inflationen på årsbasis låg på 21,3 procent i november, enligt officiell data från turkiska myndigheter. Turkiets officiella inflationsmål är 5 procent.

Ekonomer förväntar sig att inflationen kommer att gå över 30 procent nästa år, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.